Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitspraak zaak Nicky Verstappen op internet te volgen

Geplaatst opwoensdag 11 november 2020 - 15:43

De rechtbank in Maastricht gaat de uitspraak in de veelbesproken zaak over de dood van de 11-jarige Nicky Verstappen rechtstreeks via internet uitzenden.

De uitspraak is volgende week vrijdagmiddag. De voorzitter van de rechtbank zal het vonnis voorlezen. Als er namen genoemd worden, piept de rechtbank die weg.

Verdenkingen
Tegen verdachte Jos Brech is een celstraf van vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De 58-jarige Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky in 1998. Brech ontkent iedere betrokkenheid, zijn advocaat pleitte voor vrijspraak.

Verklaring
De rechtszaak tegen Brech nam meerdere dagen in beslag. Op de eerste dag kwam de Limburger na jaren zwijgen met een verklaring. Hij erkende het lichaam van de 11-jarige jongen te hebben gevonden, maar Nicky was toen al dood volgens de verdachte uit Simpelveld. Hij heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

Lees ook: Video: Jos Brech emotioneel tijdens laatste woord

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween 10 augustus 1998 toen hij op zomerkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd zijn lichaam een kleine 1,5 kilometer verderop gevonden.

DNA
Lang leek de zaak onopgelost te blijven, tot Brech twee jaar geleden naar voren kwam uit een DNA-onderzoek. Zijn DNA was aangetroffen op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky. Brech had niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procents-DNA-match uit naar voren. Na een klopjacht werd hij aangehouden in Spanje.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen