Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitspraak zaak Mike Stok is 'opsteker' voor Kerkraadse agent

Geplaatst opdonderdag 6 augustus 2015 - 6:52

Het ontslag van rechtsvervolging voor de agenten die Mike Stok in Rotterdam doodschoten, is een 'opsteker' voor de Kerkraadse politieagent die vorige maand werd veroordeeld tot twee jaar cel.

Dat zegt zijn advocaat Rino Jonkers. Hij hoopt dat de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam een positief effect zal hebben in het aangevraagde hoger beroep van zijn cliënt.

Kritisch kijken
"Het is een extra stimulans voor het hof in Den Bosch om straks zeer kritisch te kijken naar die onbegrijpelijke uitspraak van de rechtbank Maastricht. Dat vonnis was een novum en dat moet het vooral blijven."

Jonkers stelt tevreden vast dat de rechters in Rotterdam "wel serieus rekening hebben gehouden met het feit dat het hier gaat om agenten die hun werk deden".

Kerkraadse agent
Op 22 augustus 2013 schoot de 31-jarige politieagent als lid van een arrestatieteam op iemand die met zijn auto op agenten inreed. Bij het incident raakte de bijrijder gewond. De rechtbank in Maastricht veroordeelde de agent op 17 juli wegens poging tot doodslag. De rechters verwierpen zijn beroep op noodweer.

Lees ook: Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in

Wanneer het hoger beroep in de zaak dient, is nog onduidelijk. Jonkers verwacht "niet eerder dan november".

Geen conclusies
Behalve Jonkers wil ook het Openbaar Ministerie (OM), dat in Maastricht ontslag van rechtsvervolging bepleitte, dat het Hof zich opnieuw over de zaak buigt. "Natuurlijk hopen wij dat het Hof open staat voor onze argumenten, maar verder willen we geen conclusie verbinden aan het gegeven dat de rechtbank Rotterdam wel is meegegaan in eenzelfde niet-vervolgenpleidooi. Het blijven twee verschillende zaken met andere omstandigheden", aldus een woordvoerster.

Lastig uit te leggen
Intussen blijft het voor buitenstaanders vooral lastig uit te leggen hoe het kan dat twee agenten die iemand doodschieten vrijuit gaan en een andere agent die 'slechts' iemand neerschiet en verwond twee jaar de cel in moet.

Lees ook:
- Grote verontwaardiging na veroordeling schietende agent
- 'Nationale politie krijgt poule topadvocaten'

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in
Schietende agent in hoger beroep tegen celstraf
Grote verontwaardiging na veroordeling schietende agent
Reconstructie incident met schietende agent
Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV