Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitspraak hooligans Fortuna-Roda kan grote gevolgen hebben

Geplaatst opdinsdag 23 december 2014 - 16:22

Een voetbalhooligan uit Sittard kreeg dinsdag géén straf van de rechter, omdat hij eerder al door de KNVB veroordeeld was tot een stadionverbod en een boete.

Een uitspraak met mogelijk verstrekkende gevolgen.

De man was betrokken bij de ernstige ongeregeldheden rondom de derby Fortuna Sittard-Roda JC in september van dit jaar.

Verontwaardiging
Tientallen hooligans gingen tijdens en na de wedstrijd op de vuist met suppoosten en de Mobiele Eenheid. De ongeregeldheden leidden tot veel verontwaardiging en werden scherp veroordeeld door de voetbalclubs.

Vrijgesproken
Dinsdag stonden vijf verdachten voor de rechter. Eén van hen werd dus vrijgesproken, omdat hij al een straf van de KNVB heeft gekregen voor zijn aandeel in de rellen. Hij kreeg een stadionverbod van drie jaar en een boete van enkele honderden euro's. En je kunt in Nederland maar één keer veroordeeld worden voor hetzelfde vergrijp, aldus de rechter.

Lees ook: Taakstraffen voor relschoppers Fortuna Sittard-Roda JC

Verstrekkende gevolgen
Het Openbaar Ministerie gaat tegen de uitspraak in beroep. Volgens advocaat Christian Visser, gespecialiseerd in voetbalgerelateerd geweld, is de uitspraak 'uniek in Nederland'. Hij denkt dat de uitspraak verstrekkende gevolgen kan hebben. "Als andere rechters hierin meegaan, betekent dit dat voetbalsupporters die al een straf van de KNVB gekregen hebben voor hun gedrag, niet nog eens door een rechtbank veroordeeld kunnen worden voor hetzelfde vergrijp."

Opmerkelijk
De KNVB noemt de uitspraak opmerkelijk. “We zijn er voorstander van dat personen die zich misdragen zowel een stadionverbod kunnen krijgen als strafrechtelijk vervolgd worden. Wat ons betreft kan dat prima naast elkaar bestaan”, zegt een woordvoerder.

De voetbalbond gaat het hoger beroep in de zaak met interesse volgen.

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rellen bij de voetbalderby Fortuna-Roda
Taakstraffen voor relschoppers Fortuna Sittard-Roda JC
Burgemeesters overwegen voetbalderby's zonder uitpubliek
Politie zette meer personeel in rond risicowedstrijden
Rellen bij de voetbalderby Fortuna-Roda
Hooligans Fortuna-Roda krijgen 'gewoon' straf van rechter
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen