Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitspraak in hoger beroep tegen politiemol Mark M.

Geplaatst opmaandag 4 mei 2020 - 6:45

Het hof in Den Bosch doet maandag uitspraak in de zaak tegen Mark M. uit Weert. De politiemol zou voor zeker tienduizenden euro's geheime informatie hebben verkocht aan criminelen.

Tegen de 33-jarige Limburger is een celstraf van vijf jaar geëist. De voormalig agent werd twee jaar geleden veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verkopen van politie-informatie aan criminelen, computervredebreuk en witwassen.

Vertrouwen aangetast
"Politiemollen tasten het vertrouwen in de politie aan", zei de advocaat-generaal tijdens de behandeling van de zaak vorige maand. "Hij heeft van binnenuit de rechtsstaat willen ondermijnen."

De zaak is via een Skypeverbinding behandeld. M. woont en werkt in Oekraïne en kan vanwege de coronacrisis niet naar Nederland komen.

Lees ook: OM eist ook in hoger beroep 5 jaar tegen politiemol

Ontkennen
De Limburger ontkende wederom de meeste beschuldigingen en wilde verder niet veel vertellen. Hij ging eigenlijk alleen nog in op de undercoveroperatie die leidde tot zijn arrestatie in 2015. Hij vond dat hij was misleid en onder druk gezet, maar dat hij inderdaad een fout had gemaakt door geheime informatie te geven aan de undercoveragenten.

Strafeis
Tegen medeverdachte Mark S is een gevangenisstraf van drie jaar geëist. Hij fungeerde volgens justitie als tussenpersoon. Twee vermeende afnemers hoorden een celstraf van twaalf en acht maanden tegen zich eisen.

De zaak tegen M. en drie medeverdachten was de eerste grote strafzaak die inhoudelijk is behandeld sinds het ingaan van de coronamaatregelen en de sluiting van gerechtsgebouwen op 17 maart.

Lees ook: 'Politiemol' bij rechtszaak via videolink vanuit Oekraïne

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen