Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Uitspraak AWACS-proces: Nieuw onderzoek geluidsoverlast

Geplaatst opwoensdag 6 september 2017 - 13:25

Er moet opnieuw worden gekeken of de geluidsoverlast van de AWACS-vliegtuigen kan worden verminderd. Ook moet opnieuw worden gekeken of de inwoners van Brunssum en Schinveld recht hebben op een schadevergoeding.

Dat heeft de rechtbank woensdag beslist.

Geluidsoverlast en schadevergoeding
De rechter heeft zich gebogen over twee zaken die betrekking hebben tot de overlast die de AWACS-vliegtuigen veroorzaken. De eerste zaak ging over een verzoek uit 2012 van de Vereniging Stop Awacs Overlast. Deze vereniging heeft de minister van Defensie verzocht maatregelen te nemen die leiden tot beëindiging van de geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen. De tweede zaak ging over ruim 180 inwoners van Brunssum en Schinveld die een schadevergoeding eisten voor de geluidsoverlast. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft die eis afgewezen.

Lees ook: Rechter doet uitspraak in AWACS-proces

Verouderde onderzoeken
De rechter concludeert nu dat die besluiten niet voldoen. Zo wordt naar verouderde onderzoeken en is niet onderzocht wat extra isolatie van woningen kan opleveren.

Burgerluchtvaart
Verder constateert de rechtbank dat "...de AWACS-vliegtuigen al jaren niet meer zijn toegestaan in Amerika en in de Europese burgerluchtvaart. De minister moet daarom met uitleg komen waarom het niet mogelijk is om voorwaarden te stellen over het type vliegtuigen dat wordt gebruikt."

Huiswerk
De minister en de staatssecretaris moeten zich nu opnieuw over de kwestie buigen, zo vindt de rechtbank. Er moet een nieuw onderzoek komen naar hoe de geluidsoverlast kan worden aangepakt en of de klagende omwonenden recht hebben op een schadevergoeding.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen