Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitslag enquête: Limburgers zijn erg tolerant

Geplaatst opvrijdag 4 mei 2018 - 12:08

De provincie Limburg blijkt zeer tolerant te zijn. Opvallend is dat ouderen zelfs nog iets toleranter zijn dan jongeren in onze provincie.

Dat blijkt uit een peiling van 1Limburg in aanloop naar Bevrijdingsdag.

Score
In totaal hebben 2076 mensen de online tolerantietest ingevuld. Met een gemiddelde score van 112 blijkt het wel goed te zitten wat verdraagzaamheid betreft in onze provincie. Volgens Jan Durk Tuinier, sociaal pedagoog bij Stichting Vredeseducatie, scoort onze provincie daarmee hoog. Grote verschillen met de rest van het land zijn er overigens niet. "Niet gek natuurlijk", zegt Tuinier. "Tolerantie is een deugd en iets dat we heel belangrijk vinden in ons land."

Limburg
Tuinier, die voor de expositie DNA van Limburg onderzoek deed naar onze provincie, weet dat Limburgers een vertekend zelfbeeld hebben wat tolerantie betreft. "Limburgers hebben over het algemeen het gevoel dat ze heel erg op zichzelf zijn", zegt hij. "En dat is vreemd. Want Limburg is van nature al heel tolerant. Historisch gezien is dat ook niet gek. De 150 jaar oude provincie is over en weer geslingerd. Dan hoorde Limburg weer bij België, dan weer bij Nederland. Limburgers zijn daardoor over het algemeen al tolerant."

Leeftijd
Opvallend is dat ouderen in onze provincie over het algemeen toleranter blijken te zijn dan jongeren. De jongste categorieën moeten het stellen met een gemiddelde score van 105. Daarmee zit het nog steeds wel snor wat tolerantie betreft. Toch blijkt dat ouderen iets toleranter zijn in onze provincie. De veertigers en vijftigers blijken de meeste verdraagzaamheid te hebben. Zij scoorden gemiddeld 114.

Joden en negers afschieten
Volgens Tuinier hebben jongeren inderdaad een andere opvatting wat tolerantie betreft. "Zo hebben ze bijvoorbeeld minder vaak moeite met politiek incorrecte opmerkingen of grappen", zegt de sociaal pedagoog. Dit gegeven kan worden onderstreept als je kijkt naar één van de vragen uit de test. Bij de vraag over een computerspel waarbij negers en joden worden afgeschoten, kwamen met name vanuit de oudere respondenten afkeurende antwoorden. De jongeren hadden hier beduidend minder moeite mee. "Dat is een andere tijdgeest. Jongeren zijn nou eenmaal opgegroeid met spelletjes. Ze leggen het naast zich neer. Het is immers maar een spelletje", zegt Tuinier.

Seksistische mop
In sommige gevallen lagen de antwoorden van jong en oud ook heel dichtbij elkaar. Op de vraag over een seksistische mop tijdens een verjaardagsfeestje antwoordt het merendeel (39 procent) dat ze de kamer uit zouden lopen. Nipt gevolgd door de mensen (31 procent) die meelachen om de sfeer niet te bederven. De overige groep (30 procent) zou er iets van zeggen. Opvallend is dat zowel jongeren als ouderen hier gelijk op antwoorden.

Stond erbij en keek ernaar
Een andere stelling past volgens sociaal pedagoog Tuinier 'helaas' ook bij deze tijdgeest. Als drie donkere jongens bij een discotheek vanwege hun huidskleur worden geweigerd, blijkt de grootste groep (53 procent) niks te doen en gewoon door te lopen. "Ik stond erbij en keek ernaar", zegt Tuinier. "Dat zie je helaas vaker. Ondanks dat er niet direct iets wordt gedaan, heeft iedereen wel een mening klaar." En dat is een begin volgens de sociaal pedagoog. "Tolerantie is niet wetenschappelijk te meten. Het verandert per situatie. De inkt is nog niet droog of de situatie is alweer veranderd", zegt Tuinier. "Daarom is het goed en belangrijk dat tolerantie bespreekbaar wordt gemaakt."

Verantwoording
De redactie van 1Limburg heeft de afgelopen week een enquête gehouden onder de lezers. In totaal hebben 2076 mensen de online tolerantietest van Stichting Vredeseducatie ingevuld. Deze test was geen wetenschappelijk onderzoek, maar een peiling om discussie op gang te brengen.

Score
Na het invullen van de test kreeg je een score.

Wanneer je onder de 50 punten zakt, krijg je dit:
0-50 punten
D
e lage score kan betekenen dat je het moeilijk vindt om begrip op te brengen voor de opvattingen en het gedrag van anderen. Bedenk dat tolerantie niet betekent dat je het met de ander eens moet zijn. Je kunt het helemaal oneens zijn met iemand en hem of haar toch als mens respecteren.

Als je er tussenin zit, krijg je dit:
51-100 punten
Jij bent iemand die zich meestal goed kan inleven in andere mensen. Je bent een afweger. Aan de ene kant dit, aan de andere kant dat. Ten aanzien van tolerantie is dat een prima eigenschap. Want het hangt altijd af van de situatie. En ook van de ander. Je kijkt er op je eigen manier tegenaan.

Bij 100 punten of meer ben je héél tolerant volgens de test van Stichting Vredeseducatie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen