Overslaan en naar de inhoud gaan

'Uitroeien van de zonnebaars is onmogelijk'

Geplaatst opdonderdag 5 september 2019 - 13:59

Het Waterschap Limburg heeft steeds meer last van invasieve exoten. Dat zijn dieren en planten die hier niet voorkomen, maar wel zijn uitgezet of per ongeluk meegenomen.

Daarna veroorzaken de beesten grote schade in de natuur. Een voorbeeld is de zonnebaars, die vrijwel overal in Limburg opduikt.

Vijvervis vreet alles
"Bestrijden is een optie, maar uitroeien van de zonnebaars is in de praktijk onmogelijk", zegt ecoloog Michel Smits. De vijvervis vreet alles op wat rondom hem zwemt: larven van libellen, van kikkers, van salamanders, van andere vissen, bloedzuigers en wormen."

Onderzoek
Het waterschap heeft onderzoek gedaan in diverse Limburgse poelen. Daaruit blijkt dat op het moment dat de zonnebaars wordt waargenomen, 95 procent van al het andere leven in het water verdwijnt. "Ze eten zelfs andere vissen op en als die er niet meer zijn, nemen ze soortgenoten", aldus Smits.

Video: L1

Europese lijst
Sinds enkele weken staat de zonnebaars op de Europese lijst van invasieve soorten. Dat wil zeggen dat winkels nog een jaar de tijd hebben om hun voorraad te verkopen. Mensen die de zonnebaars in hun vijver hebben, mogen deze houden tot ze doodgaan. Dan moeten ze er wel voor zorgen dat de vissen niet ontsnappen of zich voortplanten.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen