Het Waterschap Limburg heeft steeds meer last van invasieve exoten. Dat zijn dieren en planten die hier niet voorkomen, maar wel zijn uitgezet of per ongeluk meegenomen.
Daarna veroorzaken de beesten grote schade in de natuur. Een voorbeeld is de zonnebaars, die vrijwel overal in Limburg opduikt.
Vijvervis vreet alles
"Bestrijden is een optie, maar uitroeien van de zonnebaars is in de praktijk onmogelijk", zegt ecoloog Michel Smits. De vijvervis vreet alles op wat rondom hem zwemt: larven van libellen, van kikkers, van salamanders, van andere vissen, bloedzuigers en wormen."
Onderzoek
Het waterschap heeft onderzoek gedaan in diverse Limburgse poelen. Daaruit blijkt dat op het moment dat de zonnebaars wordt waargenomen, 95 procent van al het andere leven in het water verdwijnt. "Ze eten zelfs andere vissen op en als die er niet meer zijn, nemen ze soortgenoten", aldus Smits.
Europese lijst
Sinds enkele weken staat de zonnebaars op de Europese lijst van invasieve soorten. Dat wil zeggen dat winkels nog een jaar de tijd hebben om hun voorraad te verkopen. Mensen die de zonnebaars in hun vijver hebben, mogen deze houden tot ze doodgaan. Dan moeten ze er wel voor zorgen dat de vissen niet ontsnappen of zich voortplanten.