Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitklimmers: 'Investeren in beveiligde parkeerplaatsen'

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 11:55

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat er geïnvesteerd wordt in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen. Dat moet volgens de organisatie gebeuren vanwege de toename van het aantal inklimmers.

In Limburg werden vorig jaar voor zover bekend 37 zogenoemde inklimmers opgepakt.

Meer verstekelingen
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar in totaal 910 inklimmers betrapt, migranten die als verstekeling in een vrachtwagen of container de oversteek naar Groot-Brittannië proberen te maken. Dat zijn er vijftig meer dan in 2018, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het aantal inklimmers is daarmee terug op het niveau van 2017. Het jaar daarvoor waren het er nog 1280. De meeste inklimmers zijn Albanezen of Afghanen.

Nieuw fenomeen
In Limburg gaat het volgens de politie om een nieuw fenomeen dat vluchtelingen in een vrachtwagen klimmen en vaak onderweg ergens eruit vluchten. "Vooral de uitklimmersproblematiek is iets dat we nu in Limburg geconstateerd hebben", zei Ali Sabri, hoofdinspecteur van de politie, eerder.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Zes incidenten
Afgelopen jaar zijn er zes incidenten bekend met inklimmers. Op de A2 bij Meerssen en een week later bij Maastricht (april), Eijsden (mei) en Gronsveld (augustus), op de A73 bij Blerick (juli) en op de A2 bij Beek (november). Het ging om Eritrese vluchtelingen, behalve in Venlo. Daar waren ze afkomstig uit Pakistan, Irak, Afghanistan en Syrië. Bij het voorval in Beek is niet bekend waar de vluchtelingen vandaan kwamen.

Geen asiel
In totaal werden bij de incidenten 37 personen aangehouden door de politie. Geen van hen had asiel aangevraagd in Nederland. Alle uitklimmers in Limburg waren op weg naar Groot-Brittannië. Vaak wordt dat land door vluchtelingen als kansrijke en immigrantvriendelijke plek beschouwd.

Schade
De transportbranche zegt veel last te hebben van mensen die verstopt in trucks illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Transportondernemers lopen erdoor schade op aan vrachtwagens, zoals kapot gesneden dekzeilen en geforceerde deuren, schade aan lading en schade door vertraging van het transport, meldt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De organisatie wil dat er wordt geïnvesteerd in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen, met slimme camera's die altijd worden gemonitord. Ook wil TLN voortdurend worden geïnformeerd over risicovolle locaties en trends en ontwikkelingen. "Daar schort het nu aan."

Lees ook: 'Vrees voor meer inklimmers in vrachtwagens na brexit'

De vrees is dat het aantal inklimmers gaat toenemen als het Verenigd Koninkrijk eind deze maand de Europese Unie verlaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen