Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitklimmers: 'Investeren in beveiligde parkeerplaatsen'

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 11:55

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat er geïnvesteerd wordt in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen. Dat moet volgens de organisatie gebeuren vanwege de toename van het aantal inklimmers.

In Limburg werden vorig jaar voor zover bekend 37 zogenoemde inklimmers opgepakt.

Meer verstekelingen
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar in totaal 910 inklimmers betrapt, migranten die als verstekeling in een vrachtwagen of container de oversteek naar Groot-Brittannië proberen te maken. Dat zijn er vijftig meer dan in 2018, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het aantal inklimmers is daarmee terug op het niveau van 2017. Het jaar daarvoor waren het er nog 1280. De meeste inklimmers zijn Albanezen of Afghanen.

Nieuw fenomeen
In Limburg gaat het volgens de politie om een nieuw fenomeen dat vluchtelingen in een vrachtwagen klimmen en vaak onderweg ergens eruit vluchten. "Vooral de uitklimmersproblematiek is iets dat we nu in Limburg geconstateerd hebben", zei Ali Sabri, hoofdinspecteur van de politie, eerder.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Zes incidenten
Afgelopen jaar zijn er zes incidenten bekend met inklimmers. Op de A2 bij Meerssen en een week later bij Maastricht (april), Eijsden (mei) en Gronsveld (augustus), op de A73 bij Blerick (juli) en op de A2 bij Beek (november). Het ging om Eritrese vluchtelingen, behalve in Venlo. Daar waren ze afkomstig uit Pakistan, Irak, Afghanistan en Syrië. Bij het voorval in Beek is niet bekend waar de vluchtelingen vandaan kwamen.

Geen asiel
In totaal werden bij de incidenten 37 personen aangehouden door de politie. Geen van hen had asiel aangevraagd in Nederland. Alle uitklimmers in Limburg waren op weg naar Groot-Brittannië. Vaak wordt dat land door vluchtelingen als kansrijke en immigrantvriendelijke plek beschouwd.

Schade
De transportbranche zegt veel last te hebben van mensen die verstopt in trucks illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Transportondernemers lopen erdoor schade op aan vrachtwagens, zoals kapot gesneden dekzeilen en geforceerde deuren, schade aan lading en schade door vertraging van het transport, meldt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De organisatie wil dat er wordt geïnvesteerd in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen, met slimme camera's die altijd worden gemonitord. Ook wil TLN voortdurend worden geïnformeerd over risicovolle locaties en trends en ontwikkelingen. "Daar schort het nu aan."

Lees ook: 'Vrees voor meer inklimmers in vrachtwagens na brexit'

De vrees is dat het aantal inklimmers gaat toenemen als het Verenigd Koninkrijk eind deze maand de Europese Unie verlaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen