Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitklimmers: 'Investeren in beveiligde parkeerplaatsen'

Geplaatst opwoensdag 22 januari 2020 - 11:55

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat er geïnvesteerd wordt in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen. Dat moet volgens de organisatie gebeuren vanwege de toename van het aantal inklimmers.

In Limburg werden vorig jaar voor zover bekend 37 zogenoemde inklimmers opgepakt.

Meer verstekelingen
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar in totaal 910 inklimmers betrapt, migranten die als verstekeling in een vrachtwagen of container de oversteek naar Groot-Brittannië proberen te maken. Dat zijn er vijftig meer dan in 2018, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het aantal inklimmers is daarmee terug op het niveau van 2017. Het jaar daarvoor waren het er nog 1280. De meeste inklimmers zijn Albanezen of Afghanen.

Nieuw fenomeen
In Limburg gaat het volgens de politie om een nieuw fenomeen dat vluchtelingen in een vrachtwagen klimmen en vaak onderweg ergens eruit vluchten. "Vooral de uitklimmersproblematiek is iets dat we nu in Limburg geconstateerd hebben", zei Ali Sabri, hoofdinspecteur van de politie, eerder.

Lees ook: Truck-verstekelingen steeds vaker per ongeluk in Limburg

Zes incidenten
Afgelopen jaar zijn er zes incidenten bekend met inklimmers. Op de A2 bij Meerssen en een week later bij Maastricht (april), Eijsden (mei) en Gronsveld (augustus), op de A73 bij Blerick (juli) en op de A2 bij Beek (november). Het ging om Eritrese vluchtelingen, behalve in Venlo. Daar waren ze afkomstig uit Pakistan, Irak, Afghanistan en Syrië. Bij het voorval in Beek is niet bekend waar de vluchtelingen vandaan kwamen.

Geen asiel
In totaal werden bij de incidenten 37 personen aangehouden door de politie. Geen van hen had asiel aangevraagd in Nederland. Alle uitklimmers in Limburg waren op weg naar Groot-Brittannië. Vaak wordt dat land door vluchtelingen als kansrijke en immigrantvriendelijke plek beschouwd.

Schade
De transportbranche zegt veel last te hebben van mensen die verstopt in trucks illegaal naar het Verenigd Koninkrijk proberen te reizen. Transportondernemers lopen erdoor schade op aan vrachtwagens, zoals kapot gesneden dekzeilen en geforceerde deuren, schade aan lading en schade door vertraging van het transport, meldt brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). De organisatie wil dat er wordt geïnvesteerd in beveiligde parkeerplaatsen langs snelwegen, met slimme camera's die altijd worden gemonitord. Ook wil TLN voortdurend worden geïnformeerd over risicovolle locaties en trends en ontwikkelingen. "Daar schort het nu aan."

Lees ook: 'Vrees voor meer inklimmers in vrachtwagens na brexit'

De vrees is dat het aantal inklimmers gaat toenemen als het Verenigd Koninkrijk eind deze maand de Europese Unie verlaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen