Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgestorven gewaande hommelsoort aangetroffen in Geuldal

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 9:36

Voor het eerst sinds 2007 is de boshommel weer aangetroffen in het Heuvelland.

De hommel werd door studenten van de Wageningen Universiteit ontdekt tijdens een onderzoek naar insecten.

Onbekende aanwezigheid
"We zijn in het Geuldal bezig met een initiatief om meer bloemen in het landschap terug te krijgen. Eén van de doelstellingen van dit initiatief was om de boshommel weer terug te krijgen in dit gebied. Maar die zat er dus al", vertelt professor David Kleijn van de Wageningen Universiteit in het radioprogramma Natuur&Zo.

Roze staart
De boshommel is één van de persoonlijke favorieten van Kleijn: "Wat mij betreft is het de mooiste hommel die we hebben in Nederland. Hij is een beetje zandgeel met zwart op de rug. Z'n staart is oranje-roze. Dit maakt ook dat deze soort relatief makkelijk te herkennen is in Nederland."

Nest aanwezig
Kleijn heeft er goede hoop op dat het verblijf van de hommel niet van korte duur is. "We hebben een koningin gevonden, wat betekent dat er ergens een nest moet zijn." Toch houdt hij een slag om de arm: "Vaak gaat het mis met zo'n nest, en dan heb je uiteindelijk nog niks."

Toch niet uitgestorven
De boshommel kwam vroeger veel voor in Zuid-Limburg. "Dat was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer'', vertelt Kleijn. Door het verdwijnen van planten en kruiden vertrok de hommelsoort echter naar andere gebieden. In het Geuldal leek de hommel de afgelopen jaren daarom uitgestorven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen