Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitgestorven gewaande hommelsoort aangetroffen in Geuldal

Geplaatst opzaterdag 15 mei 2021 - 9:36

Voor het eerst sinds 2007 is de boshommel weer aangetroffen in het Heuvelland.

De hommel werd door studenten van de Wageningen Universiteit ontdekt tijdens een onderzoek naar insecten.

Onbekende aanwezigheid
"We zijn in het Geuldal bezig met een initiatief om meer bloemen in het landschap terug te krijgen. Eén van de doelstellingen van dit initiatief was om de boshommel weer terug te krijgen in dit gebied. Maar die zat er dus al", vertelt professor David Kleijn van de Wageningen Universiteit in het radioprogramma Natuur&Zo.

Roze staart
De boshommel is één van de persoonlijke favorieten van Kleijn: "Wat mij betreft is het de mooiste hommel die we hebben in Nederland. Hij is een beetje zandgeel met zwart op de rug. Z'n staart is oranje-roze. Dit maakt ook dat deze soort relatief makkelijk te herkennen is in Nederland."

Nest aanwezig
Kleijn heeft er goede hoop op dat het verblijf van de hommel niet van korte duur is. "We hebben een koningin gevonden, wat betekent dat er ergens een nest moet zijn." Toch houdt hij een slag om de arm: "Vaak gaat het mis met zo'n nest, en dan heb je uiteindelijk nog niks."

Toch niet uitgestorven
De boshommel kwam vroeger veel voor in Zuid-Limburg. "Dat was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ongeveer'', vertelt Kleijn. Door het verdwijnen van planten en kruiden vertrok de hommelsoort echter naar andere gebieden. In het Geuldal leek de hommel de afgelopen jaren daarom uitgestorven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen