Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbreiding Nedcar: 100 mensen betogen tegen kap Sterrebos

Geplaatst opzondag 23 mei 2021 - 17:39

Zo'n honderd demonstranten hebben zondagmiddag gedemonstreerd tegen de kap van het Sterrebos tussen Holtum en Nieuwstadt, dat gedeeltelijk plaats moet maken voor de uitbreiding van autofabriek VDL NedCar.

De betogers zijn het oneens met het feit dat ruim de helft van het eeuwenoude bos gekapt gaat worden voor de uitbreiding van de autofabriek, terwijl die nog geen nieuwe opdrachtgever heeft.

Plannen
De autofabriek is naarstig op zoek naar een nieuwe klant voor de huidige BMW-productielijn. Dat contract verloopt in 2023. Daarnaast wil Nedcar nog een tweede productielijn opzetten en voor die uitbreidingsplannen moet een groot deel van het Sterrebos verdwijnen.

Lees ook: Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Uitbreiden zonder nieuwe opdrachtgever
Ja, er is wel begrip bij de demonstranten die zich op Eerste Pinksterdag in de achtertuin van Nedcar verzamelen. Een aantal van hen ziet ook de economische voorspoed en de voordelen voor de werkgelegenheid als VDL Nedcar uitbreidt. Het stoot de betogers vooral tegen het zere been dat er in het najaar al gestart wordt met kappen, terwijl het nog niet duidelijk is of Nedcar wel nieuwe opdrachtgevers aan zich weet te binden. Mocht dat inderdaad niet het geval zijn, dan is een groot deel van het bos voor niks gekapt vinden de actievoerders.

L1

Nieuwe bomen aanplanten
Omdat het ongeveer 200 jaar oude Sterrebos niet wordt onderhouden, en er maar weinig mensen komen, is het een ideaal thuis voor dieren zoals vleermuizen, reeën, vlinders en dassen. Dat VDL Nedcar in samenspraak met de provincie de kap wil compenseren met nieuwe bomen, is voor verschillende natuurorganisaties geen oplossing. Volgens de organisatie van de demonstratie zullen veel diersoorten hun habitat verliezen bij de kap en zal het zeker een eeuw duren voor een nieuw bos om hetzelfde CO2-opslagniveau te bereiken als het Sterrebos.

'Leefbaarheid aangetast'
Bij het protest waren lokale actiecomités en politieke partijen aanwezig. Ook een aantal inwoners van Holtum, Nieuwstadt en Susteren demonstreerde mee. Een van de aanwezige inwoners van Holtum vindt dat de leefbaarheid in het dorp langzamerhand wordt aangetast. Hij geeft, naast de kap van het Sterrebos, als voorbeeld het grote distributiecentrum langs de A2, de drie nieuwe windmolens die op het industrieterrein moeten komen en de A2 die verbreed gaat worden.

Het Sterrebos ligt ten noorden van VDL Nedcar
Kaart: OpenStreetMap (beeldbewerking L1)

Raad van State
Stichting De Groene Sporenwolf is een van de vier partijen die een zienswijze heeft ingediend op het provinciaal inpassingsplan (PIP) van de uitbreiding van Nedcar. Omdat niet zeker is wanneer die zaak voorkomt bij de Raad van State, heeft het lokale actiecomité ook nog een voorlopige voorziening aangevraagd. Met die zaak, die aanstaande dinsdag behandeld wordt door de hoogste bestuursrechter van ons land, wil de stichting voorkomen dat het Sterrebos gekapt wordt zolang niet zeker is dat de tweede uitbreiding wel nodig is.

De Provincie Limburg liet eerder al weten zo snel mogelijk te willen beginnen met de uitbreiding, want anders komt volgens de provincie de zoektocht van VDL Nedcar naar nieuwe opdrachtgevers in gevaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen