Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbreiding compensatie CARC-verf 'goede eerste stap'

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 13:10

Dat Defensie ook personeel tegemoetkomt dat is ziek geworden door werken met het giftige HDI, is 'logisch.'

De compensatieregeling voor deze gedupeerden is een goede stap op weg naar een oplossing voor alle defensiemedewerkers die zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, vinden vakbonden van defensiepersoneel.

Onderzoek
Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser kwam maandag met een compensatieregeling voor HDI-slachtoffers. Die is ingegeven door de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat oud-monteurs van Defensie door de schadelijke stof onder andere luchtwegklachten en eczeem kunnen hebben opgelopen.

Lees ook: Meer ziekten goed voor schaderegeling CARC-verf

Chroom-6
De bonden en het kabinet hadden samen om het RIVM-onderzoek naar de blootstelling aan giftige stoffen gevraagd en zagen daarop toe. Eerder kwam het instituut al tot de slotsom dat personeel dat Amerikaans legermaterieel onderhield, ziek is geworden van werken met verfbestanddeel chroom-6.

Derde deel
De bonden kunnen zich vinden in de nieuwste bevindingen van het RIVM, zegt Jean Debie van vakbond VMB. Nu is het volgens hem zaak dat ook het derde en laatste onderdeel van het onderzoek snel wordt afgerond, zodat ook defensiepersoneel dat elders met Chroom-6 heeft gewerkt aanspraak kan maken op schadevergoeding. Dat onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen