Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbreiding compensatie CARC-verf 'goede eerste stap'

Geplaatst opmaandag 6 april 2020 - 13:10

Dat Defensie ook personeel tegemoetkomt dat is ziek geworden door werken met het giftige HDI, is 'logisch.'

De compensatieregeling voor deze gedupeerden is een goede stap op weg naar een oplossing voor alle defensiemedewerkers die zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen, vinden vakbonden van defensiepersoneel.

Onderzoek
Verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser kwam maandag met een compensatieregeling voor HDI-slachtoffers. Die is ingegeven door de conclusie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat oud-monteurs van Defensie door de schadelijke stof onder andere luchtwegklachten en eczeem kunnen hebben opgelopen.

Lees ook: Meer ziekten goed voor schaderegeling CARC-verf

Chroom-6
De bonden en het kabinet hadden samen om het RIVM-onderzoek naar de blootstelling aan giftige stoffen gevraagd en zagen daarop toe. Eerder kwam het instituut al tot de slotsom dat personeel dat Amerikaans legermaterieel onderhield, ziek is geworden van werken met verfbestanddeel chroom-6.

Derde deel
De bonden kunnen zich vinden in de nieuwste bevindingen van het RIVM, zegt Jean Debie van vakbond VMB. Nu is het volgens hem zaak dat ook het derde en laatste onderdeel van het onderzoek snel wordt afgerond, zodat ook defensiepersoneel dat elders met Chroom-6 heeft gewerkt aanspraak kan maken op schadevergoeding. Dat onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen