Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbraak Britse coronavariant in verpleeghuis Brunssum

Geplaatst opdonderdag 11 februari 2021 - 19:55

In verpleeghuis Emmastaete in Brunssum zijn zeventien bewoners van een afdeling besmet geraakt met het coronavirus. Sinds dinsdag zijn vier bewoners overleden aan de gevolgen.

Dat bevestigt bestuursvoorzitter Kina Koster van zorggroep Cicero waaronder Emmastaete valt, aan 1Limburg.

Britse variant
De zeventien bewoners die besmet zijn geraakt, behoorden tot dezelfde leefgroep. Bij twee bewoners is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. Vermoedelijk is dat ook het geval bij de andere bewoners.

Op andere afdelingen van Emmastaete werden later nog eens vier bewoners positief op het coronavirus getest. Ook bleken zeventien medewerkers het virus onder de leden te hebben.

Besmettingsbron onbekend
Naar de oorzaak blijft het gissen, zegt Koster. "Het loopt in het verpleeghuis veel door elkaar heen. Je kijkt naar degene die de eerste klachten heeft, maar daarmee staat niet vast dat het ook de bron van besmetting is."

Vaccinatie
De bewoners hadden al hun eerste vaccinatie gekregen. Ze zijn twee weken geleden, eind januari, gevaccineerd. Koster: "Niemand vertoonde op dat moment symptomen. Pas later kregen bewoners klachten. Ze waren hangerig en verkouden. Die klachten hielden zo lang aan, dat het niet meer kon gaan om een bijwerking van het vaccin. De locatiemanager heeft daarop besloten de bewoners te laten testen."

Koster is heel blij dat de locatiemanager de GGD heeft ingeschakeld voor onderzoek. "De uitbraak was zo groot en verliep zo snel, dat kon niet kloppen. Nu blijkt dat we te maken hebben met de Britse variant."

Coronamaatregelen niet versoepeld
Na de eerste vaccinatie zijn mensen nooit helemaal immuun, zegt Koster. "We hebben alle coronamaatregelen daarom ook niet versoepeld." Degene die nu besmet zijn, kunnen volgens Koster pas later hun tweede prik krijgen. Dat stond op de agenda voor over twee weken. Daar komen nu nog twee weken vertraging bovenop.

Bezoek
Het verpleeghuis in Brunssum wordt niet afgesloten van de buitenwereld. De bewoners mogen zelf bepalen of ze bezoek willen ontvangen. Daarbij moeten wel alle veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. "Je wilt deze mensen niet eenzaam maken. We zijn vorig jaar drie maanden op slot gegaan. Dat zorgde voor veel menselijk leed en dat willen we niet nog een keer meemaken", zegt Koster.

Emmastaete is gebouwd op het terrein van de voormalige staatsmijn Emma en werd in 2006 in gebruik genomen. In het verpleeghuis wonen bijna 80 ouderen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen