Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig jaar na eerste Gold Race debuteren deze 20-jarigen

Geplaatst opdonderdag 15 april 2021 - 6:00

Ze werden allebei geboren in het jaar dat de eerste Amstel Gold Race voor vrouwen werd gereden. Twintig jaar later debuteren Pien Limpens en Lieke Nooijen zelf in de Nederlandse damesklassieker.

"Het is natuurlijk fantastisch dat vrouwen als Leontien van Moorsel en Marianne Vos die weg voor ons gebaand hebben", zegt Pien Limpens uit Obbicht. "Daardoor kunnen wij ook onze droom waarmaken deze week."

Niet geaccepteerd
Het was niet vanzelfsprekend dat de vrouweneditie dit jaar verreden zou worden. Door de coronabeperkingen moest de organisatie keuzes maken. Waar de vrouwen in de voetbal eredivisie in eerste instantie nog aan de zijlijn moesten blijven, werd de vrouwenkoers van de Amstel Gold Race wel direct meegenomen in de planning. "Het zou niet meer geaccepteerd worden als de dameskoers geschrapt wordt", zo weet wielerjournalist Raymond Kerckhoffs.

Einde vrouwenkoers
De situatie is daarmee radicaal anders dan in de beginjaren van de vrouwenkoers. Na de eerste editie in 2001 werd de wedstrijd voor dames alweer geschrapt in 2003, nadat het vrouwen- en mannenpeloton elkaar dreigden te kruisen op de Sibbergrubbe. "Limburg is natuurlijk een postzegel", zo legt koersdirecteur Leo van Vliet uit. "In 2003 bleek dat de vrouwen iets achter liepen op schema en de mannen sneller reden. Toen kreeg ik een telefoontje van wedstrijdleider Emiel Frambach, die me vertelde dat de pelotons elkaar tegen zouden komen. Dat was echt het slechtste uurtje uit mijn carrière als koersdirecteur. We moesten op het laatste moment met kaart in de hand de route voor de dames aanpassen. Dat wilde ik nooit meer meemaken, dus toen hebben we de dameskoers geschrapt. Ook al omdat we begonnen met de toerversie voor wieleramateurs."

Parkhotel Valkenburg
Limpens en Nooijen debuteren dit jaar voor de Parkhotel Valkenburg wielerploeg. Het Nederlandse opleidingsteam bracht afgelopen jaar nog talenten richting de top, zoals Demi Vollering en Lorena Wiebes. "Ik ben ontzettend blij dat ik mag starten", vertelt Lieke Nooijen. In 2019 werd Nooijen derde op het WK voor junioren, dit jaar debuteerde ze in de klassieker Strade Bianche. "Ik kon goed mee in Italië, dus ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat komende zondag."

Lees ook: Pien Limpens naar Parkhotel Valkenburg

Basis
Volgens Van Vliet is de opleidingsploeg van de Limburgse sponsor een voorbeeld dat navolging verdient in het vrouwenpeloton. De stap vanuit de junioren richting het profpeloton is erg groot. "De basis in het vrouwenwielrennen is te smal. Daarom zou er meer geïnvesteerd moeten worden in de opleiding van jonge rensters."

Pien Limpens
Het Limburgse wielertalent Pien Limpens heeft een hoofdrol in de documentaire Amstel Gold Race 2001: het Jaar Waarin Alles Anders Werd. "Toen Erik Dekker met Lance Armstrong vocht om de winst op de Maasboulevard, lag ik in de box naast de tv. Mijn vader was wieleramateur in Welten, die moest de koers zien. Zo ben ik opgegroeid met het wielrennen. Een beetje zoals David Dekker inderdaad. Ik ben wel een redelijk goede klimmer, dus ik verheug me ontzettend op de Limburgse heuvels. Fantastisch dat ik hier mag rijden."

L1

Documentaire
De documentaire: Amstel Gold Race 2001, het Jaar Waarin Alles Anders Werd is op donderdag 15 april te zien bij L1, om 18:30 uur en 23:00 uur. De documentaire wordt herhaald op vrijdag 16 april om 23:00 uur, zaterdag 17 april om 16:00 uur en zondag 18 april om 09:30 uur en 16:00 uur.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen