Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig jaar na 9/11: 'Meende naar een film te kijken'

Geplaatst opzaterdag 11 september 2021 - 8:03

Op de kop af twintig jaar geleden vandaag schokte een reeks van vier terreuraanslagen in de Verenigde Staten de hele wereld. Waar was jij toen dat gebeurde?

Twee vliegtuigen boorden zich in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, een derde toestel ramde het Pentagon in Arlington bij Washington D.C. en een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville in de staat Pennsylvania.

Bloemlezing
9/11 is een dag die bij velen in het geheugen staat gegrift. Veel Limburgers weten twintig jaar na dato nog precies wat ze op het moment van de aanslagen aan het doen waren, blijkt uit een Facebookoproep van 1Limburg.

Ook op straat staat de gebeurtenis nog iedereen bij:

Grenzen dicht
Inge Bessems uit Mechelen was op het moment van de aanslagen op vakantie in Jordanië. Ze weet nog dat de grenzen dicht gingen en dacht dat ze nooit meer thuis zou komen. "Gelukkig viel dat mee, maar wat was ik blij toen ik weer voet op Nederlandse bodem zette." Ook op reis waren Judith Pauly en haar man Jos uit Ubach over Worms: een huwelijksreis in de Verenigde Staten en de Caraïben. "Na twintig jaar nog steeds een reis met een zwart randje", blikt ze terug.

Twin Towers (10 sep 2021)
Archiefbeeld van de Twin Towers in New York.
Foto: iStock

School
Behoorlijk wat reacties komen van volgers die op het moment van de aanslagen nog op school zaten, of met een stage bezig waren. Marjan Kuijpers uit Horst was met school op werkweek in de Belgische Ardennen: "Geen tv in dat gebied, wij kwamen terug in Nederland, ineens de hele wereld in rep en roer. Wij wisten van niets."

Lees ook: Aanslagen 9/11: van failliet bedrijf naar het Rode Kruis

Kinderdagverblijf
Jola Suijkerbuijk uit Sittard liep stage bij een kinderdagverblijf. Ze beschrijft hoe de moeder van een kind binnenkwam en vroeg of ze al gehoord hadden van de aanslagen. "Ik vergeet het nooit meer. Dagen voor de tv gezeten." De aanslagen maken nog steeds een diepe indruk op haar. "Vorige week een reportage gezien op National Geographic. Zeer indrukwekkend."

11 september new york memorial (10 sep 2021)
9/11 Memorial in New York: hier worden de slachtoffers van de terreuraanslagen van 11 september 2001 herdacht.
Foto: iStock

Brok in mijn keel
Terwijl ze bezig was met huiswerk voor het vak Frans, riep de moeder van Joyce Koster-Ensinck uit Maastricht dat er iets ernstig gebeurd was, haalt ze zich voor de geest. "Op het moment dat ik beneden kwam zag ik het tweede toestel de Twin Towers invliegen." In 2015 heeft Joyce de plek des onheils in New York bezocht. "Met een brok in mijn keel door het 9/11 Tribute Center gelopen." Marleen Gielens-Nierop uit Margraten kwam terug uit school en deed de tv aan. In eerste instantie meende ze naar een film te kijken. "Pas enige tijd later merkte ik dat het echt was."

Verjaardag
De Heerlense Yolande Dietz was thuis met vier vriendinnen haar verjaardag aan het vieren. "Hebben jullie het nieuws niet aanstaan", vroeg haar jongste zoon toen die naar beneden kwam. "Hij wist dat een van mijn vriendinnen daar een zoon en een schoondochter had wonen. Paniek dus, maar gelukkig is het met hen goed gekomen."

Osama bin Laden
De reeks terroristische aanslagen staat in de boeken als de grootste in de geschiedenis. Bij de aanslagen zijn bijna 3000 mensen, uit 87 landen, om het leven gekomen. De VS houdt Al Qaida en haar toenmalige oprichter en leider Osama bin Laden verantwoordelijk voor de terreuraanslagen. Hij is op 2 mei 2011 in de Pakistaanse stad Abbottabad door Amerikaanse elitetroepen om het leven gebracht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen