Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig jaar langer leven komt dichtbij

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 7:00

De keuze van leeftijd als belangrijkste criterium voor de distributie van de vaccins is veel te simpel. Dat zegt hoogleraar Andrea Maier. De lichamelijke conditie kan fors verschillen per jaargang. Het goede nieuws: mensen kunnen daar zelf veel aan doen.

Maier maakt een onderscheid tussen de kalenderleeftijd en de biologische leeftijd. "Onderzoek bij 30-jarigen gaf aan dat sommigen het lichaam hebben van een 20-jarige, maar anderen van een 50-jarige. Dan heeft dat lichaam al veel meer geleden. Zo'n persoon met een hoge biologische leeftijd is ook veel kwetsbaarder, ook voor infecties als corona", aldus de VU-leraar in AvondGasten Corona in Limburg.

Singapore
Maier vertrekt komende maand naar Singapore, waar ze het onderzoek gaat leiden bij het Centre for Health and Longevity. In die onderzoeken richt ze zich op een forse verlenging van de gezonde levensduur. "We weten hoe het komt dat we ouder worden. Daarom noemen we veroudering ook een ziekte. We kunnen het tegengaan. We hebben de levensduur van een muis of een rat al twee of drie keer zo lang opgerekt. We bouwen medicijnen om die ziekte van veroudering tegen te gaan."

Kuur
Maier heeft honderden trials lopen om te zoeken naar effectieve medicijnen. Senelytica noemde ze eerder als een van de voorbeelden van een veelbelovende kuur, medicijnen die het opruimen van cellen activeren. "We kunnen bij een 20-jarige al analyseren hoe het lichaam is, en welke processen gaan spelen. Neem als voorbeeld het dichtslibben van de aderen. Dat zal uiteindelijk leiden tot een hartinfarct. Dat proces kunnen we al twintig tot veertig jaar eerder herkennen. En daarmee kunnen we het ook tegengaan. Dus we wachten niet meer op dat hartinfarct."

Minder eten
De basis voor het langer gezond leven ligt volgens Maier in een gezonde levensstijl. Gezond en minder eten, veel bewegen, weinig stress en vrienden om je heen. Het zijn de elementen die ook terugkomen in de Limburgse aanpak Positieve Gezondheid. "Als iemand een gezonde levensstijl aanneemt, dan weten we al dat die persoon zeven tot acht jaar langer gezond leeft. Met medicijnen kan het 10, 20, misschien wel 30 jaar langer worden. Het gaat er vooral om de ziektes uit te stellen, dat is het doel. Nu gaat een Nederlander op 53-jarige leeftijd voor het eerst naar de huisarts met een chronische ziekte. Hoe kunnen we er voor zorgen dat dat 65, 70 of zelfs 80 wordt? Dat is de uitdaging, en een revolutie in de gezondheidszorg."

Obesitas
De hoogleraar van de Vrije Universiteit maakt zich vooral zorgen over de forse toename van obesitas bij kinderen. Dat fenomeen groeit fors. "Ons doel is vooral om er voor te zorgen dat mensen veel langer in goede gezondheid leven. Dus dat ze pas veel later ernstige ziektes krijgen. We weten waarom cellen veranderen als er tijd overheen gaat. Ik krijg bijvoorbeeld grijze haren, en het lopen gaat langzamer. Dat kunnen we terugvoeren op cellen, en die kunnen we verjongen. Dat doen we met kuurtjes."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen