Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig jaar cel geëist voor moord op Ömer Köksal

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 16:16

De twintiger die Ömer Köksal (22) op 1 november 2017 doodschoot in Blerick, moet volgens justitie twintig jaar de cel in. Deze Gianni Q. (22) gaf eerder al toe dat hij Köksal om het leven bracht.

Zijn medeverdachte Jonathan B. (24) gaat, als het aan justitie ligt, ook twintig jaar naar de gevangenis.

Lees ook: Moordverdachte zaak Köksal: 'Ga voor doodslag, minder cel'

Uit paniek geschoten
Eerder verklaarden de twee al vrij duidelijk over hun rol. Ze waren betrokken bij vechtpartijen in Blerick die dag. Die ruzies mondden uit in de fatale schietpartij. Jonathan regelde een vuurwapen, gaf dat aan Gianni, die naar eigen zeggen uit paniek schoot. Hij raakte Ömer Köksal vier keer, en dat terwijl Köksal in eerste instantie niets met de ruzies van doen had. Hij kwam pas later ter plaatse.

Niet zijn gevecht
Dat wordt onderstreept door schutter Gianni. "Ik kende Ömer niet. Dit was niet zijn gevecht en niet dat van mij", doelde hij op een drugsvete die destijds in Blerick speelde tussen twee groepen. Jonathan wordt door justitie gezien als de leider van één van die groepen. Deze Randstad-groep had al langer ruzie met een Blerickse groep. "We zijn ergens in terechtgekomen, daar heb ik enorm veel spijt van", zei Gianni. "Ik ben niet opgestaan om iemand neer te knallen."

Geen moordplan
Beide verdachten claimen dat er geen sprake was van een vooropgezet plan om Köksal te doden. Justitie zet desalniettemin in op moord. "Q. heeft vier keer op Köksal geschoten en hem vier keer geraakt in het bovenlichaam." Justitie vindt de rol van 'bendeleider' Jonathan voor, tijdens en na de schietpartij dusdanig groot dat ook hij voor (medeplegen van) moord wordt vervolgd.

'Pijn wordt erger'
De zus van Ömer liet haar advocaat woensdag een verklaring voorlezen. Zelf was ze te geëmotioneerd. 'Er is mij beloofd dat de pijn zou slijten, dat de scherpe randjes minder zouden worden. Maar als je het mij vraagt wordt het met de dag erger. Je ging niet alleen. Een groot deel van mij ging met je mee op de dag dat God je naar huis bracht. En dat door een ruzie waar je niets mee te maken had.'

Twee ton schade
Nabestaanden van Köksal claimen zo'n twee ton voor geleden schade. Alle gezinsleden vragen per persoon bijvoorbeeld 20.000 euro aan schokschade, maar ze willen ook gemaakte kosten voor het inhuren van een privédetective en kosten voor de begrafenis in Turkije terug.

Op 30 december doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen