Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig jaar cel geëist voor moord op Ömer Köksal

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 16:16

De twintiger die Ömer Köksal (22) op 1 november 2017 doodschoot in Blerick, moet volgens justitie twintig jaar de cel in. Deze Gianni Q. (22) gaf eerder al toe dat hij Köksal om het leven bracht.

Zijn medeverdachte Jonathan B. (24) gaat, als het aan justitie ligt, ook twintig jaar naar de gevangenis.

Lees ook: Moordverdachte zaak Köksal: 'Ga voor doodslag, minder cel'

Uit paniek geschoten
Eerder verklaarden de twee al vrij duidelijk over hun rol. Ze waren betrokken bij vechtpartijen in Blerick die dag. Die ruzies mondden uit in de fatale schietpartij. Jonathan regelde een vuurwapen, gaf dat aan Gianni, die naar eigen zeggen uit paniek schoot. Hij raakte Ömer Köksal vier keer, en dat terwijl Köksal in eerste instantie niets met de ruzies van doen had. Hij kwam pas later ter plaatse.

Niet zijn gevecht
Dat wordt onderstreept door schutter Gianni. "Ik kende Ömer niet. Dit was niet zijn gevecht en niet dat van mij", doelde hij op een drugsvete die destijds in Blerick speelde tussen twee groepen. Jonathan wordt door justitie gezien als de leider van één van die groepen. Deze Randstad-groep had al langer ruzie met een Blerickse groep. "We zijn ergens in terechtgekomen, daar heb ik enorm veel spijt van", zei Gianni. "Ik ben niet opgestaan om iemand neer te knallen."

Geen moordplan
Beide verdachten claimen dat er geen sprake was van een vooropgezet plan om Köksal te doden. Justitie zet desalniettemin in op moord. "Q. heeft vier keer op Köksal geschoten en hem vier keer geraakt in het bovenlichaam." Justitie vindt de rol van 'bendeleider' Jonathan voor, tijdens en na de schietpartij dusdanig groot dat ook hij voor (medeplegen van) moord wordt vervolgd.

'Pijn wordt erger'
De zus van Ömer liet haar advocaat woensdag een verklaring voorlezen. Zelf was ze te geëmotioneerd. 'Er is mij beloofd dat de pijn zou slijten, dat de scherpe randjes minder zouden worden. Maar als je het mij vraagt wordt het met de dag erger. Je ging niet alleen. Een groot deel van mij ging met je mee op de dag dat God je naar huis bracht. En dat door een ruzie waar je niets mee te maken had.'

Twee ton schade
Nabestaanden van Köksal claimen zo'n twee ton voor geleden schade. Alle gezinsleden vragen per persoon bijvoorbeeld 20.000 euro aan schokschade, maar ze willen ook gemaakte kosten voor het inhuren van een privédetective en kosten voor de begrafenis in Turkije terug.

Op 30 december doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen