Overslaan en naar de inhoud gaan

Twintig jaar cel geëist voor moord op Ömer Köksal

Geplaatst opwoensdag 11 december 2019 - 16:16

De twintiger die Ömer Köksal (22) op 1 november 2017 doodschoot in Blerick, moet volgens justitie twintig jaar de cel in. Deze Gianni Q. (22) gaf eerder al toe dat hij Köksal om het leven bracht.

Zijn medeverdachte Jonathan B. (24) gaat, als het aan justitie ligt, ook twintig jaar naar de gevangenis.

Lees ook: Moordverdachte zaak Köksal: 'Ga voor doodslag, minder cel'

Uit paniek geschoten
Eerder verklaarden de twee al vrij duidelijk over hun rol. Ze waren betrokken bij vechtpartijen in Blerick die dag. Die ruzies mondden uit in de fatale schietpartij. Jonathan regelde een vuurwapen, gaf dat aan Gianni, die naar eigen zeggen uit paniek schoot. Hij raakte Ömer Köksal vier keer, en dat terwijl Köksal in eerste instantie niets met de ruzies van doen had. Hij kwam pas later ter plaatse.

Niet zijn gevecht
Dat wordt onderstreept door schutter Gianni. "Ik kende Ömer niet. Dit was niet zijn gevecht en niet dat van mij", doelde hij op een drugsvete die destijds in Blerick speelde tussen twee groepen. Jonathan wordt door justitie gezien als de leider van één van die groepen. Deze Randstad-groep had al langer ruzie met een Blerickse groep. "We zijn ergens in terechtgekomen, daar heb ik enorm veel spijt van", zei Gianni. "Ik ben niet opgestaan om iemand neer te knallen."

Geen moordplan
Beide verdachten claimen dat er geen sprake was van een vooropgezet plan om Köksal te doden. Justitie zet desalniettemin in op moord. "Q. heeft vier keer op Köksal geschoten en hem vier keer geraakt in het bovenlichaam." Justitie vindt de rol van 'bendeleider' Jonathan voor, tijdens en na de schietpartij dusdanig groot dat ook hij voor (medeplegen van) moord wordt vervolgd.

'Pijn wordt erger'
De zus van Ömer liet haar advocaat woensdag een verklaring voorlezen. Zelf was ze te geëmotioneerd. 'Er is mij beloofd dat de pijn zou slijten, dat de scherpe randjes minder zouden worden. Maar als je het mij vraagt wordt het met de dag erger. Je ging niet alleen. Een groot deel van mij ging met je mee op de dag dat God je naar huis bracht. En dat door een ruzie waar je niets mee te maken had.'

Twee ton schade
Nabestaanden van Köksal claimen zo'n twee ton voor geleden schade. Alle gezinsleden vragen per persoon bijvoorbeeld 20.000 euro aan schokschade, maar ze willen ook gemaakte kosten voor het inhuren van een privédetective en kosten voor de begrafenis in Turkije terug.

Op 30 december doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen