Overslaan en naar de inhoud gaan

Twijfels over Franse onderdelen Tihange

Geplaatst opzaterdag 14 mei 2016 - 15:33

De Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bevatten mogelijk stalen onderdelen die niet aan de normen voldoen. Dat bericht de krant De Tijd zaterdag.

Volgens de krant heeft de Franse kerncentralebouwer Areva zich in Frankrijk de afgelopen jaren niet aan de regels gehouden.

Grenzen
Zo werden er gegevens weggelaten of vervalst bij bepaalde onderdelen waardoor deze onderdelen toch binnen de gestelde grenzen bleven. Bij een recente controle bleek dat het om ongeveer 400 onderdelen ging waarbij 'onregelmatigheden' zijn vastgesteld. Het gaat daarbij volgens De Tijd niet om bouten of moeren, maar om grote stalen stukken.

Tihange
Een vijftigtal onderdelen met het zogenaamde 'sjoemelstaal' zitten in Franse reactoren, maar een deel ook in de buitenlandse. Het is volgens De Tijd onduidelijk of het staal ook voor kerncentrales in Tihange en Doel is gebruikt.

Sluiting
Vrijdag nog pleitten partijen in Provinciale Staten ervoor de kerncentrale zo snel mogelijk te sluiten, of op zijn minst de oudste reactor
Tihange 2.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PvdA wil niet dat Tihange langer open blijft
Tihange 1
Duitse regering: Belgische kernreactoren missen filters
'Stop Tihange', Maastricht demonstreert tegen kerncentrale
Voorbereiding op kernongeluk schiet tekort
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen