Overslaan en naar de inhoud gaan

Twijfel over overlevingskans zalm en beekforel in Geul

Geplaatst opdonderdag 19 oktober 2017 - 10:00

Visstandbeheerders maken zich zorgen of de uitgezette zalmen en beekforellen zich wel kunnen handhaven in de Geul.

Vervuiling door met name mest is de reden dat de Visstand Beheer Commissie Geul & Zijbeken VBC twijfelt of de uitgezette vissen in de Geul blijven.

Belgische mest
Op dit moment is de rivier flink vervuild door Belgische mest. Die werd vorige week vrijdag uitgereden langs een zijriviertje van de Geul in de buurt van Plombières. Door die dumping ruikt de Geul tot aan Valkenburg naar mest.

Gevlucht
Twee weken geleden werden in de Geul nog jonge beekforellen uitgezet. Door de golf mest die nu in het water zit, vluchten die vissen voor een grootdeel weg naar de Maas. Dit voorjaar werden duizenden jonge zalmpjes uitgezet in de rivier, daarvan werden er twee weken geleden zo'n 400 teruggevonden.

Lees ook: Experiment: bijna 200 zalmpjes in Geul voorzien van gps

Nitraat
De visstandvereniging vermoedt dat op of bij de grens vaker mest wordt uitgereden of gedumpt in de Geul. De VBC concludeert dat uit de hoeveelheid nitraat in het water. De concentratie van die uit mest afkomstige stof is in de Geul aan Nederlandse zijde beduidend hoger dan in België.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen