Het Openbaar Ministerie (OM) moet zijn aanklachten tegen het oud-bestuur van de Al Houda moskee in Geleen flink afzwakken.
De aanklacht van het ronselen voor de jihad is vervallen. Ook moet het OM binnen drie maanden met bewijs voor witwassen komen.
Terrorisme
Voorzitter van de moskee Stefan Z. en vicevoorzitter Laarbi A. stonden vrijdag opnieuw voor de rechter om de voortgang van hun zaak te bespreken. Beide worden verdacht van valsheid in geschrifte. Daarnaast wordt de vicevoorzitter ook nog verdacht van witwassen en financiering van terrorisme. Zo zou er via de moskee 200.000 euro aan hulpgoederen richting IS-gebied zijn gegaan. Laarbi A. zou ook zelf naar het gebied zijn afgereisd.
Slecht
Het onderzoek naar de twee duurt ondertussen al ruim twee jaar. En daar lijkt nog geen einde aan te komen. Het Openbaar Ministerie had vrijdagochtend zijn stukken slecht op orde. Zo was ineens de aanklacht van ronselen verdwenen.
De rechter merkte op dat zij uit de krant moest vernemen dat dit uit het dossier was verdwenen en dat ze daarvan niet op de hoogte is gesteld door het OM.
Lees ook: 'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'
Verdacht
Dat betekent dat het OM toegeeft dat er de afgelopen jaren geen terroristische activiteiten, zoals ronselen, in de moskee van Geleen hebben plaatsgevonden. Daar is geen bewijs voor gevonden.
Kritisch
De rechter was ook kritisch over de verdenking van witwassen. Ze wees het OM op het feit dat de eventuele financiering uit Saudi-Arabië niet als crimineel geld kan worden gezien zolang daar geen bewijs van is. Het OM bevestigde dat schoorvoetend.
Uit het onderzoek blijkt tot nu toe alleen dat er grote sommen geld uit het buitenland, vermoedelijk Saudi-Arabië, bij de moskee binnenkwamen. Waar dit geld exact vandaan komt, is niet duidelijk en daarom kan de verdenking van witwassen niet worden gehandhaafd.
Bewijzen
Het OM krijgt drie maanden om met bewijzen voor witwassen te komen. Tot die tijd worden de onderzoekswensen die betrekking hebben tot het witwassen, niet behandeld.
Drugs
De Al Houda moskee is de afgelopen jaren geregeld in het nieuws. Zo werden er op het terrein van de moskee ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen en zijn moskeegangers uit Geleen gehoord tijdens een parlementaire Commissie inzake financiering van moskeeën door golfstaten.