Overslaan en naar de inhoud gaan

Twijfel over criminele activiteiten Geleense Al Houda Moskee

Geplaatst opvrijdag 21 februari 2020 - 14:18

Het Openbaar Ministerie (OM) moet zijn aanklachten tegen het oud-bestuur van de Al Houda moskee in Geleen flink afzwakken.

De aanklacht van het ronselen voor de jihad is vervallen. Ook moet het OM binnen drie maanden met bewijs voor witwassen komen.

Terrorisme
Voorzitter van de moskee Stefan Z. en vicevoorzitter Laarbi A. stonden vrijdag opnieuw voor de rechter om de voortgang van hun zaak te bespreken. Beide worden verdacht van valsheid in geschrifte. Daarnaast wordt de vicevoorzitter ook nog verdacht van witwassen en financiering van terrorisme. Zo zou er via de moskee 200.000 euro aan hulpgoederen richting IS-gebied zijn gegaan. Laarbi A. zou ook zelf naar het gebied zijn afgereisd.

Slecht
Het onderzoek naar de twee duurt ondertussen al ruim twee jaar. En daar lijkt nog geen einde aan te komen. Het Openbaar Ministerie had vrijdagochtend zijn stukken slecht op orde. Zo was ineens de aanklacht van ronselen verdwenen.

De rechter merkte op dat zij uit de krant moest vernemen dat dit uit het dossier was verdwenen en dat ze daarvan niet op de hoogte is gesteld door het OM.

Lees ook: 'Al Houda moskee Geleen broeinest voor salafisten'

Verdacht
Dat betekent dat het OM toegeeft dat er de afgelopen jaren geen terroristische activiteiten, zoals ronselen, in de moskee van Geleen hebben plaatsgevonden. Daar is geen bewijs voor gevonden.

Kritisch
De rechter was ook kritisch over de verdenking van witwassen. Ze wees het OM op het feit dat de eventuele financiering uit Saudi-Arabië niet als crimineel geld kan worden gezien zolang daar geen bewijs van is. Het OM bevestigde dat schoorvoetend.

Uit het onderzoek blijkt tot nu toe alleen dat er grote sommen geld uit het buitenland, vermoedelijk Saudi-Arabië, bij de moskee binnenkwamen. Waar dit geld exact vandaan komt, is niet duidelijk en daarom kan de verdenking van witwassen niet worden gehandhaafd.

Bewijzen
Het OM krijgt drie maanden om met bewijzen voor witwassen te komen. Tot die tijd worden de onderzoekswensen die betrekking hebben tot het witwassen, niet behandeld.

Lees ook: Getuige moskee Geleen doet aangifte na bedreiging

Drugs
De Al Houda moskee is de afgelopen jaren geregeld in het nieuws. Zo werden er op het terrein van de moskee ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen en zijn moskeegangers uit Geleen gehoord tijdens een parlementaire Commissie inzake financiering van moskeeën door golfstaten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen