Nieuw bezoekerscentrum Amerikaanse Begraafplaats Margraten (10 mei 2021)

Bezoekerscentrum Margraten: 'Taak verhalen te vertellen'

De Amerikaanse Begraafplaats in Margraten krijgt een nieuw bezoekerscentrum.

Nederlandse vlag
Hoeveel Limburgers maakten de bevrijding mee?

Het is woensdag precies 76 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Er leven naar schatting nog ruim 105.000 Limburgers die de bevrijding hebben meegemaakt.

Burgemeester Nederweert krijgt resten bommenwerper (4 mei 2021)
Burgemeester Nederweert krijgt resten bommenwerper

Burgemeester Birgit op de Laak van Nederweert heeft dinsdagavond de resten van een bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog ontvangen. De resten van de bommenwerper waren verwerkt tot een kunstobject.

Max Behretz
Binnenkijken in huis Joodse verzetsman die omkwam

Dertien huizen met een Joodse oorlogshistorie in het hele land worden maandag en dinsdag opengesteld voor het publiek. In Roermond kunnen mensen een kijkje nemen in het huis van de Joodse verzetsman Max Behretz.

Mädie Franz, Sinti-meisje / Auschwitz (30 apr 2021)
Het verdrongen oorlogsleed van een Sintimeisje

Nog steeds komen er nieuwe verhalen over de verschrikkingen van de jaren 40-45. Zo is het leed dat de zigeunergemeenschap is aangedaan meestal onbeschreven gebleven.

Heldenverhalen (Kumulus -Theater na de Dam)
Film moet herinneringen doorgeven over WO2

Regisseur Celine Daemen uit Schimmert maakt samen met jongeren tussen 12 en 18 jaar een film over de Tweede Wereldoorlog. Zij gaan in gesprek met ouderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Begraafplaats Margraten (8 jun 2020)
Wederom geen portretten bij oorlogsgraven Margraten

Dit jaar zullen de foto's van de Amerikaanse soldaten die in Margraten zijn begraven opnieuw niet te zien zijn bij hun graven. Vorig jaar gooide corona ook al roet in het eten.

Sibelcogroeve Heerlen
Vliegtuigbom uit WO II in Heerlen tot ontploffing gebracht

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft maandag in Heerlen een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht.

Explosieven Brunssumerheide (10 april 2021)
Youtubers vinden WOII-explosieven op Brunssummerheide

YouTubers hebben een aantal explosieven uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op de Brunssummerheide.

EOD Explosieven Opruimingsdienst Defensie OUDE FOTO!!!!!
Bijna negen kilo explosieven op bedrijventerrein Herten

Op bedrijventerrein De Grinderij in Herten zijn de afgelopen tijd bijna negen kilo oude explosieven uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt.

Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie