Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamervragen over nieuwe mini-vluchten MAA-Luik

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 22:51

Vijf partijen in de Tweede Kamer hebben schriftelijke vragen gesteld over nieuwe mini-vrachtvluchten tussen Maastricht Aachen Airport (MAA) en vliegveld Bierset bij Luik die vorige week hebben plaatsgevonden.

Dat is gebeurd op initiatief van D66-Tweede Kamerlid Kiki Hagen (Mijdrecht).

Schadelijk en ongewenst
Samen met Kamerleden van GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en PvdA wil zij dat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) met alle luchtvaartmaatschappijen in gesprek gaat die dergelijke vluchten uitvoeren. Ze moet hen duidelijk maken dat dit soort onnodige en schadelijke vluchten niet gewenst zijn en zoveel mogelijk moeten worden tegengegaan.

Eerder noemde de minister dergelijke mini-vluchten uit oogpunt van milieu ongewenst. Maar ze zei ze niet te kunnen verbieden.

Lees ook: Minister: Ultrakorte vluchten niet te verbieden

Astral Aviation
Volgens de Tweede Kamerleden van de vijf partijen zouden de vluchten over een afstand van 38 kilometer vorige week zijn uitgevoerd door Astral Aviation. Dat is een Keniaanse luchtvrachtmaatschappij. Ze willen ook een overzicht van het aantal mini-vluchten die dit jaar zijn uitgevoerd en door welke maatschappijen.

Lossen en laden
In een reactie op korte afstandsvluchten tussen MAA en Luik stelde het vliegveld in Beek in augustus vorig jaar dat ze niet altijd zijn te voorkomen. Het gaat om klanten die in Maastricht vracht lossen en dan leeg terug vliegen naar een ander vliegveld om daar weer te kunnen laden. Zoals naar Luik.

Lees ook: 'Mini-vluchten tussen Maastricht en Luik kunnen voorkomen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen