Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamervragen over nieuwe mini-vluchten MAA-Luik

Geplaatst opdonderdag 22 april 2021 - 22:51

Vijf partijen in de Tweede Kamer hebben schriftelijke vragen gesteld over nieuwe mini-vrachtvluchten tussen Maastricht Aachen Airport (MAA) en vliegveld Bierset bij Luik die vorige week hebben plaatsgevonden.

Dat is gebeurd op initiatief van D66-Tweede Kamerlid Kiki Hagen (Mijdrecht).

Schadelijk en ongewenst
Samen met Kamerleden van GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en PvdA wil zij dat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) met alle luchtvaartmaatschappijen in gesprek gaat die dergelijke vluchten uitvoeren. Ze moet hen duidelijk maken dat dit soort onnodige en schadelijke vluchten niet gewenst zijn en zoveel mogelijk moeten worden tegengegaan.

Eerder noemde de minister dergelijke mini-vluchten uit oogpunt van milieu ongewenst. Maar ze zei ze niet te kunnen verbieden.

Lees ook: Minister: Ultrakorte vluchten niet te verbieden

Astral Aviation
Volgens de Tweede Kamerleden van de vijf partijen zouden de vluchten over een afstand van 38 kilometer vorige week zijn uitgevoerd door Astral Aviation. Dat is een Keniaanse luchtvrachtmaatschappij. Ze willen ook een overzicht van het aantal mini-vluchten die dit jaar zijn uitgevoerd en door welke maatschappijen.

Lossen en laden
In een reactie op korte afstandsvluchten tussen MAA en Luik stelde het vliegveld in Beek in augustus vorig jaar dat ze niet altijd zijn te voorkomen. Het gaat om klanten die in Maastricht vracht lossen en dan leeg terug vliegen naar een ander vliegveld om daar weer te kunnen laden. Zoals naar Luik.

Lees ook: 'Mini-vluchten tussen Maastricht en Luik kunnen voorkomen'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen