Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer wil ruimere regeling voor Q-koortspatiënten

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 16:41

De Tweede Kamer vindt dat meer mensen schadevergoeding moeten krijgen van het Rijk voor de Q-koorts.

Dat meldt de NOS. Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over de afhandeling van de Q-koortsuitbraak tussen 2007 en 2011.

Regeling
Patiënten en nabestaanden van overleden patiënten konden tot 1 februari dit jaar een beroep doen op de schaderegeling voor een vergoeding van maximaal 15.000 euro. Het gaat om mensen die besmet zijn geraakt met de ziekte in de periode van 1 januari 2007 tot 31 december 2011.

Toekomstige ziektegevallen
Minister Bruno Bruins vindt die termijn lang genoeg. Maar verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn het daar niet mee eens. Het CDA wil dat ook mensen die in de toekomst ontdekken dat ze de ziekte hebben een beroep kunnen blijven doen op de regeling.

Ook D66 vindt dat de regeling ruimer moet worden toegepast. D66-Kamerlid Rens Raemakers uit Neer wil dat er ook aandacht wordt geschonken aan patiënten bij wie de besmetting nu pas aan het licht komt. Zo was in 2018 nog sprake van zeker zeventien besmettingen.

Verdubbeling
De SP wil dat het bedrag van 15.000 euro waar patiënten recht op hebben, verdubbeld wordt. De partij gaat daar dinsdagavond om vragen tijdens het debat over de afhandeling van de Q-koorts-uitbraak. De SP wil ook dat alle patiënten voor de regeling in aanmerking komen.

De Partij voor de Dieren vindt dat alle slachtoffers van de ziekte volledig gecompenseerd moeten worden.

Uitbraak
Tussen 2007 en 2011 raakten ook in Limburg veel mensen besmet met de Q-koorts. Melkgeiten dragen de ziekte over aan mensen. Veel mensen hebben jarenlang last van vage verschijnselen voordat de ziekte met zekerheid kan worden vastgesteld.

Overleden
Vooral in de zuidelijke provincies raakten veel mensen besmet. Uit cijfers van november afgelopen jaar bleek dat er in Nederland al 95 mensen aan de gevolgen van de ziekte zijn overleden.

Lees ook: Nieuwe cijfers: Q-koorts eiste al 95 levens

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen