Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tweede Kamer wil ruimere regeling voor Q-koortspatiënten

Geplaatst opdinsdag 12 maart 2019 - 16:41

De Tweede Kamer vindt dat meer mensen schadevergoeding moeten krijgen van het Rijk voor de Q-koorts.

Dat meldt de NOS. Dinsdagavond debatteert de Tweede Kamer over de afhandeling van de Q-koortsuitbraak tussen 2007 en 2011.

Regeling
Patiënten en nabestaanden van overleden patiënten konden tot 1 februari dit jaar een beroep doen op de schaderegeling voor een vergoeding van maximaal 15.000 euro. Het gaat om mensen die besmet zijn geraakt met de ziekte in de periode van 1 januari 2007 tot 31 december 2011.

Toekomstige ziektegevallen
Minister Bruno Bruins vindt die termijn lang genoeg. Maar verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn het daar niet mee eens. Het CDA wil dat ook mensen die in de toekomst ontdekken dat ze de ziekte hebben een beroep kunnen blijven doen op de regeling.

Ook D66 vindt dat de regeling ruimer moet worden toegepast. D66-Kamerlid Rens Raemakers uit Neer wil dat er ook aandacht wordt geschonken aan patiënten bij wie de besmetting nu pas aan het licht komt. Zo was in 2018 nog sprake van zeker zeventien besmettingen.

Verdubbeling
De SP wil dat het bedrag van 15.000 euro waar patiënten recht op hebben, verdubbeld wordt. De partij gaat daar dinsdagavond om vragen tijdens het debat over de afhandeling van de Q-koorts-uitbraak. De SP wil ook dat alle patiënten voor de regeling in aanmerking komen.

De Partij voor de Dieren vindt dat alle slachtoffers van de ziekte volledig gecompenseerd moeten worden.

Uitbraak
Tussen 2007 en 2011 raakten ook in Limburg veel mensen besmet met de Q-koorts. Melkgeiten dragen de ziekte over aan mensen. Veel mensen hebben jarenlang last van vage verschijnselen voordat de ziekte met zekerheid kan worden vastgesteld.

Overleden
Vooral in de zuidelijke provincies raakten veel mensen besmet. Uit cijfers van november afgelopen jaar bleek dat er in Nederland al 95 mensen aan de gevolgen van de ziekte zijn overleden.

Lees ook: Nieuwe cijfers: Q-koorts eiste al 95 levens

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen