Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer wil euregionale trein tot aan Eindhoven

Geplaatst opvrijdag 9 juli 2021 - 15:51

De Tweede Kamer wil bijna unaniem dat onderzocht wordt of de bestaande sneltrein van vervoerder Arriva tussen Maastricht, Heerlen en Aken op korte termijn kan worden doorgetrokken naar Eindhoven.

Een motie daarover van CDA en VVD werd alleen niet gesteund door de Groep Van Haga, een afsplitsing van Forum voor Democratie.

Bedrijvigheid en bereikbaarheid
Volgens de indieners van de motie is het mogelijk om de trein over het bestaande spoor door te laten rijden naar Eindhoven. Zij denken dat de directe treinverbinding een positieve bijdrage aan het grensoverschrijdend vervoer in de regio en aan de bedrijvigheid en bereikbaarheid van steden zoals Heerlen en Aken.

Lees ook: Analyse ProRail: Intercity Aken niet haalbaar voor 2030

Onderzoek
Het onderzoek moet voor het grote debat over infrastructuurprojecten in het najaar klaar zijn, aldus de motie. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven moet het onderzoek samen met de provincies Limburg en Noord-Brabant laten uitvoeren.

Tweede sneltrein
De Tweede Kamer nam verder unaniem een motie aan om in te zetten op een tweede sneltrein op het traject Maastricht-Heerlen-Aken. Nu rijdt die trein maar één keer per uur.

Lees ook: Heerlen teleurgesteld en optimistisch over intercity Aken

Honderden miljoenen
De twee moties werden ingediend tegen de achtergrond dat een intercity vanuit de Randstad via Eindhoven en Heerlen naar Aken vanaf 2025 niet haalbaar is. Daarvoor zou namelijk onder meer Eindhoven Centraal fors moeten worden uitgebreid om extra treindiensten mogelijk te maken. Volgens de staatssecretaris zou dat niet voor 2030 te realiseren zijn omdat het om een investering van honderden miljoenen euro's gaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen