Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tweede Kamer tegen ondergrondse buizen Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:37

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er definitief een streep wordt gezet door het plan voor een nieuw ondergronds buizentracé door Midden-Limburg en Oost-Brabant.

Via deze buizen zouden chemische stoffen vanuit Rotterdam naar chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen worden vervoerd en omgekeerd.

97 zetels
Een gezamenlijke motie van GroenLinks, D66 en CDA werd gesteund door SP, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK, 50Plus, SGP, ChristenUnie en Forum voor Democratie. Zij zijn goed voor 97 van de 150 kamerzetels. Alleen VVD en PVV stemden tegen.

Lees ook: Zorgen om ondergrondse pijpleiding Midden-Limburg

Onwenselijk
D66-minister Kajsa Ollongren wilde een besluit over de eventuele aanleg van het nieuwe buizenstelsel pas op zijn vroegst in 2021 nemen. Volgens de aangenomen motie is het echter onwenselijk om omwonenden en overheden in de buurt van dat nieuwe tracé zo lang in onzekerheid te laten. Daarom willen ze dat het plan nu al definitief wordt geschrapt. Ook omdat nut en noodzaak ervan niet zou zijn aangetoond.

Protest
Momenteel loopt het buizentracé van Chemelot naar Rotterdam via Venlo. Dat zou met ongeveer 25 kilometer korter kunnen worden gemaakt door de aanleg van nieuwe buizen. Deze zouden via Echt-Susteren en Nederweert naar Helmond en Laarbeek lopen. Daartegen is echter veel protest van omwonenden en een aantal betrokken gemeenten.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Smeulders wil voor 1 juli van de minister weten hoe zij de motie gaat uitvoeren.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen