Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer tegen ondergrondse buizen Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:37

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er definitief een streep wordt gezet door het plan voor een nieuw ondergronds buizentracé door Midden-Limburg en Oost-Brabant.

Via deze buizen zouden chemische stoffen vanuit Rotterdam naar chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen worden vervoerd en omgekeerd.

97 zetels
Een gezamenlijke motie van GroenLinks, D66 en CDA werd gesteund door SP, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK, 50Plus, SGP, ChristenUnie en Forum voor Democratie. Zij zijn goed voor 97 van de 150 kamerzetels. Alleen VVD en PVV stemden tegen.

Lees ook: Zorgen om ondergrondse pijpleiding Midden-Limburg

Onwenselijk
D66-minister Kajsa Ollongren wilde een besluit over de eventuele aanleg van het nieuwe buizenstelsel pas op zijn vroegst in 2021 nemen. Volgens de aangenomen motie is het echter onwenselijk om omwonenden en overheden in de buurt van dat nieuwe tracé zo lang in onzekerheid te laten. Daarom willen ze dat het plan nu al definitief wordt geschrapt. Ook omdat nut en noodzaak ervan niet zou zijn aangetoond.

Protest
Momenteel loopt het buizentracé van Chemelot naar Rotterdam via Venlo. Dat zou met ongeveer 25 kilometer korter kunnen worden gemaakt door de aanleg van nieuwe buizen. Deze zouden via Echt-Susteren en Nederweert naar Helmond en Laarbeek lopen. Daartegen is echter veel protest van omwonenden en een aantal betrokken gemeenten.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Smeulders wil voor 1 juli van de minister weten hoe zij de motie gaat uitvoeren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen