Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer tegen ondergrondse buizen Midden-Limburg

Geplaatst opdinsdag 28 mei 2019 - 16:37

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er definitief een streep wordt gezet door het plan voor een nieuw ondergronds buizentracé door Midden-Limburg en Oost-Brabant.

Via deze buizen zouden chemische stoffen vanuit Rotterdam naar chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen worden vervoerd en omgekeerd.

97 zetels
Een gezamenlijke motie van GroenLinks, D66 en CDA werd gesteund door SP, PvdA, Partij voor de Dieren, DENK, 50Plus, SGP, ChristenUnie en Forum voor Democratie. Zij zijn goed voor 97 van de 150 kamerzetels. Alleen VVD en PVV stemden tegen.

Lees ook: Zorgen om ondergrondse pijpleiding Midden-Limburg

Onwenselijk
D66-minister Kajsa Ollongren wilde een besluit over de eventuele aanleg van het nieuwe buizenstelsel pas op zijn vroegst in 2021 nemen. Volgens de aangenomen motie is het echter onwenselijk om omwonenden en overheden in de buurt van dat nieuwe tracé zo lang in onzekerheid te laten. Daarom willen ze dat het plan nu al definitief wordt geschrapt. Ook omdat nut en noodzaak ervan niet zou zijn aangetoond.

Protest
Momenteel loopt het buizentracé van Chemelot naar Rotterdam via Venlo. Dat zou met ongeveer 25 kilometer korter kunnen worden gemaakt door de aanleg van nieuwe buizen. Deze zouden via Echt-Susteren en Nederweert naar Helmond en Laarbeek lopen. Daartegen is echter veel protest van omwonenden en een aantal betrokken gemeenten.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Paul Smeulders wil voor 1 juli van de minister weten hoe zij de motie gaat uitvoeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen