Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: Rijk moet opdraaien voor extra kosten Maaslijn

Geplaatst opdinsdag 9 februari 2021 - 22:21

De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid een motie van de PvdA aangenomen dat het nieuwe tekort op de Maaslijn niet mag worden afgewenteld op de provincies. Maar dat het Rijk dat voor zijn rekening moet nemen.

Alleen VVD en D66 stemden tegen de motie van Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA).

Twee maanden geleden hield hij zijn motie nog aan. Maar nu heeft hij die een week voor het verkiezingsreces alsnog ingediend.

Kostenplaatje
De Maaslijn is de treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen en wordt verzorgd door Arriva. Begin december werd bekend dat de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van het spoor tientallen miljoenen euro's duurder wordt dan eerder gedacht. Spoorbeheerder ProRail had die kosten te laag geraamd.

Lees ook: Foute raming: Maaslijn vele tientallen miljoenen duurder

Momenteel loopt nog een onderzoek naar de precieze extra kosten. Tot voor kort werd uitgegaan van een prijskaartje van 212 miljoen euro. Bijna driekwart daarvan - 153 miljoen - wordt gedragen door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De Limburgse bijdrage bedraagt 99,9 miljoen.

Dekking
In de aangenomen motie wordt dan ook gesproken van 'maar liefst 75% van de dekking voor dit Rijksinfra-project dat de drie provincies op tafel hebben gelegd'. En het dus billijk is dat zij niet nog eens extra worden aangeslagen voor een project dat een 'verbetering en versterking van het nationale spoorwegnetwerk is'.

Lees ook: Rijk wil geen ongedekte cheque geven voor Maaslijn

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) had de motie ontraden omdat ze geen 'ongedekte cheque' wilde afgeven omdat de precieze extra kosten nog niet bekend zijn. Maar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dacht daar dus anders over.

Dankbaar
Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) zegt in een reactie de Tweede Kamer 'uiterst dankbaar' te zijn. "Het is fantastisch dat de Tweede Kamer met de motie onderstreept dat de Maaslijn bij het nationale spoor hoort en een mooie cheque heeft uitgeschreven voor het zuiden. Dit helpt zeer in onze gesprekken met de staatssecretaris", aldus Mackus.

Lees ook: Overleg over tekort Maaslijn zonder concreet resultaat

Verbinding
Hij spreekt ook van een fraai afscheidscadeautje van Kamerlid Moorlag. Want die keert na de verkiezingen van maart niet meer terug in de Tweede Kamer. "Een Kamerlid uit het noorden doet wat voor het zuiden. Blijkbaar verbindt het regio gevoel", zegt de gedeputeerde. Moorlag was eerder zes jaar gedeputeerde van de provincie Groningen. Hij woont in het Groningse dorp Blauwestad.

In maart is er nieuw bestuurlijk overleg over de Maaslijn tussen het Rijk en de provincie. "We zijn nog steeds in goed gesprek en willen er samen uitkomen", stelt Mackus.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen