De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid een motie van de PvdA aangenomen dat het nieuwe tekort op de Maaslijn niet mag worden afgewenteld op de provincies. Maar dat het Rijk dat voor zijn rekening moet nemen.
Alleen VVD en D66 stemden tegen de motie van Tweede Kamerlid William Moorlag (PvdA).
Twee maanden geleden hield hij zijn motie nog aan. Maar nu heeft hij die een week voor het verkiezingsreces alsnog ingediend.
Kostenplaatje
De Maaslijn is de treinverbinding tussen Roermond en Nijmegen en wordt verzorgd door Arriva. Begin december werd bekend dat de elektrificatie en gedeeltelijke verdubbeling van het spoor tientallen miljoenen euro's duurder wordt dan eerder gedacht. Spoorbeheerder ProRail had die kosten te laag geraamd.
Lees ook: Foute raming: Maaslijn vele tientallen miljoenen duurder
Momenteel loopt nog een onderzoek naar de precieze extra kosten. Tot voor kort werd uitgegaan van een prijskaartje van 212 miljoen euro. Bijna driekwart daarvan - 153 miljoen - wordt gedragen door de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De Limburgse bijdrage bedraagt 99,9 miljoen.
Dekking
In de aangenomen motie wordt dan ook gesproken van 'maar liefst 75% van de dekking voor dit Rijksinfra-project dat de drie provincies op tafel hebben gelegd'. En het dus billijk is dat zij niet nog eens extra worden aangeslagen voor een project dat een 'verbetering en versterking van het nationale spoorwegnetwerk is'.
Lees ook: Rijk wil geen ongedekte cheque geven voor Maaslijn
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) had de motie ontraden omdat ze geen 'ongedekte cheque' wilde afgeven omdat de precieze extra kosten nog niet bekend zijn. Maar een ruime meerderheid van de Tweede Kamer dacht daar dus anders over.
Dankbaar
Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) zegt in een reactie de Tweede Kamer 'uiterst dankbaar' te zijn. "Het is fantastisch dat de Tweede Kamer met de motie onderstreept dat de Maaslijn bij het nationale spoor hoort en een mooie cheque heeft uitgeschreven voor het zuiden. Dit helpt zeer in onze gesprekken met de staatssecretaris", aldus Mackus.
Lees ook: Overleg over tekort Maaslijn zonder concreet resultaat
Verbinding
Hij spreekt ook van een fraai afscheidscadeautje van Kamerlid Moorlag. Want die keert na de verkiezingen van maart niet meer terug in de Tweede Kamer. "Een Kamerlid uit het noorden doet wat voor het zuiden. Blijkbaar verbindt het regio gevoel", zegt de gedeputeerde. Moorlag was eerder zes jaar gedeputeerde van de provincie Groningen. Hij woont in het Groningse dorp Blauwestad.
In maart is er nieuw bestuurlijk overleg over de Maaslijn tussen het Rijk en de provincie. "We zijn nog steeds in goed gesprek en willen er samen uitkomen", stelt Mackus.