Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: nieuw overleg over Vierpaardjes nodig

Geplaatst opdinsdag 17 december 2019 - 17:01

De Tweede Kamer vindt unaniem dat eventuele extra kosten voor de ondertunneling van spoorwegovergang Vierpaardjes in Venlo niet vanzelfsprekend alleen maar voor rekening van de gemeente en de provincie komen.

De Tweede Kamer nam unaniem een motie van CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen aan. Daarin staat dat VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen met de provincie en de gemeente in gesprek moet gaan over het vervolg van het project. Voor het volgende overleg over het spoorbeleid op 13 februari moet zij de Tweede Kamer daarover informeren.

Nieuwe veiligheidsregels
Het project Vierpaardjes dreigt duurder te worden vanwege een nieuwe wet over externe veiligheid. Daardoor moeten er mogelijk zes extra woningen worden aangekocht. In een recent gesprek met de minister vroeg de provincie daarom 2,5 tot 3 miljoen extra van het Rijk. Maar de minister wil daar niet aan. Zij vindt dat het Rijk met 16,5 miljoen euro al een flinke bijdrage heeft geleverd. Dat standpunt herhaalde zij eind november nog eens in een Tweede Kamercommissie.

Onbegrijpelijk
Het Limburgse CDA-Tweede Kamerlid Amhaouch vindt het ''onbegrijpelijk" dat de ondertunneling van Vierpaardjes wordt gezien als een "Venloos probleem een regionale aangelegenheid". Hij wijst erop dat de spoorwegovergang bij Venlo deel uit maakt van een internationale goederenknooppunt midden door de stad en ook van de toekomstige intercity-verbinding naar Düsseldorf.

Klip en klaar
Volgens Amhaouch bestaat er veel zorg en onduidelijkheid over de mogelijke effecten van de nieuwe veiligheidsregels. Daardoor staat iedereen nu op de rem bij de bij de voorbereiding van het project. "De minister moet klip en klaar en snel duidelijkheid geven over de consequenties. En meedenken over een gezamenlijke oplossing", zo vindt Amhaouch.

Rekening
Voor de ondertunneling van Vierpaardjes is 45 miljoen euro beschikbaar. Behalve de 16,5 miljoen van het Rijk draagt de provincie 13,5 miljoen bij en de gemeente Venlo zelf 15 miljoen. Ook is afgesproken dat de provincie de helft van de eventuele overschrijdingen voor haar rekening neemt, als die niet hoger zijn dan 10 miljoen euro.

Plan
Het is de bedoeling dat de komende twee jaar een definitief plan wordt uitgewerkt voor de ondertunneling. Daarna volgt een aanbestedingsprocedure. In 2022 wordt het werk gegund en in 2025 moet de tunnel klaar zijn.

Word Hoofdredacteur voor een dag. Jij mag bepalen wat we uitzenden op L1 TV.
Kies hier je favoriete programma’s

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen