Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: Mijnschade moet vergoed worden

Geplaatst opwoensdag 12 december 2018 - 11:17

De Tweede Kamer vindt unaniem dat alle Limburgers die mijnschade hebben gemeld, voor 1 juli duidelijkheid moeten krijgen. Ook moeten ze zo snel mogelijk een financiële vergoeding krijgen als hun schade is erkend.

Een motie van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman met die strekking kreeg steun van alle andere twaalf fracties.

Geen probleem
De schadevergoeding moet komen uit een nieuw waarborgfonds dat VVD-minister Eric Wiebes eerder heeft toegezegd. De minister had in een eerder debat dan ook laten weten geen probleem te hebben met de motie.

Uitspraak rechtbank
Een andere motie van de SP en de Partij voor de Dieren, om af te zien van hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Limburg over de verjaring van mijnschade, haalde het niet. Tegen die motie stemden de coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en D66 en de oppositiepartijen 50Plus en SGP.

In de uitspraak van de rechtbank wordt bepaald dat mijnschade niet automatisch dertig jaar na het einde van de winning van steenkool is verjaard. Minister Wiebes gaat hier tegen in beroep, omdat hij vindt dat hier juridische duidelijkheid over moet komen. Het gaat om een principiële kwestie, zo vindt de minister. Maar het hoger beroep staat het afhandelen van de gemelde mijnschade niet in de weg, zo heeft Wiebes de Tweede Kamer toegezegd.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen