Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: Mijnschade moet vergoed worden

Geplaatst opwoensdag 12 december 2018 - 11:17

De Tweede Kamer vindt unaniem dat alle Limburgers die mijnschade hebben gemeld, voor 1 juli duidelijkheid moeten krijgen. Ook moeten ze zo snel mogelijk een financiële vergoeding krijgen als hun schade is erkend.

Een motie van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman met die strekking kreeg steun van alle andere twaalf fracties.

Geen probleem
De schadevergoeding moet komen uit een nieuw waarborgfonds dat VVD-minister Eric Wiebes eerder heeft toegezegd. De minister had in een eerder debat dan ook laten weten geen probleem te hebben met de motie.

Uitspraak rechtbank
Een andere motie van de SP en de Partij voor de Dieren, om af te zien van hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Limburg over de verjaring van mijnschade, haalde het niet. Tegen die motie stemden de coalitiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en D66 en de oppositiepartijen 50Plus en SGP.

In de uitspraak van de rechtbank wordt bepaald dat mijnschade niet automatisch dertig jaar na het einde van de winning van steenkool is verjaard. Minister Wiebes gaat hier tegen in beroep, omdat hij vindt dat hier juridische duidelijkheid over moet komen. Het gaat om een principiële kwestie, zo vindt de minister. Maar het hoger beroep staat het afhandelen van de gemelde mijnschade niet in de weg, zo heeft Wiebes de Tweede Kamer toegezegd.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen