Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer geschokt door Limburgse aanbestedingssoap

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2015 - 16:10

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op de nieuwe episode in de Limburgse aanbestedingssoap.

In de kamer klinken ongezouten reacties op de affaire met de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Betty de Boer en Aukje de Vries van de VVD spreken zelfs van een 'schokkend bericht'. Ook andere partijen zijn ongerust en ontstemd.

Lees ook: Ook NS-top maakte vuile handen in Limburg

NS speelde concurrentiegevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed. Aanvankelijk werd het ov in Limburg ook gegund aan Abellio. De provincie kwam daarop terug toen bleek dat het spel niet eerlijk was gespeeld. Dinsdag ging de gunning naar Arriva. Woensdag werd bekend dat de top van zowel NS als Abellio Nederland wist van het gesjoemel.

Lees ook: Directeur NS wankelt na verlies ov Limburg

Macht doorbreken
"De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de NS, van dochterondernemingen, van de top, is ernstig in het geding", aldus het VVD-duo. "Het lijkt erop dat er veel mis is in de interne bedrijfscultuur bij NS en dochters. Het is echt alle hens aan dek om dat vertrouwen te herstellen." Wat de VVD betreft moet de dominantie van de NS worden doorbroken. Andere vervoerders komen er niet tussen en dat is slecht voor de reiziger, stelt het tweetal.

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie wil ook dat de verantwoordelijke staatssecretaris regelt "dat NS-concurrenten op het spoor niet te lijden hebben onder de monopoliepositie die NS heeft als eigenaar van treinen en stations".

Terugtrekken
D66-collega Stientje van Veldhoven wil dat de NS zich terugtrekt uit lopende aanbestedingen totdat zeker is dat het bedrijf zich aan de regels houdt. "Wat ons betreft moet er eerst schoon schip worden gemaakt bij de NS. Dat betekent voor nu dat ze wat ons betreft zich in ieder geval moeten terugtrekken uit de lopende aanbestedingsprocedure voor Zwolle-Kampen/Zwolle-Enschede."

Aftreden
Kamerlid voor de PvdA Duco Hoogland is ook boos: "Het overtreden van de wet, zeker door een publiek bedrijf, is onacceptabel. Het vervoer in Limburg mag geen moment lijden onder deze situatie." SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat er koppen rollen: "Dit kan niet afgesloten worden zonder dat er iemand bij NS hiervoor zijn verantwoordelijk neemt en aftreedt."

Lees hier alles terug over de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tweede Kamer praat dinsdag over NS-debacle
NS-debacle: Kamer kritisch op Mansveld en Dijsselbloem
Provincie Limburg heeft nederige NS nu in de zak
OV-schandaal: lot NS-directeur Huges nog dagen ongewis
Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen