Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: effect vrachttaks voor MAA opnieuw bekeken

Geplaatst opdonderdag 12 maart 2020 - 8:13

Er komt nieuw onderzoek naar de effecten van een vrachttaks voor Maastricht Aachen Airport (MAA). D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief komt daarmee tegemoet aan de wens van een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

In een debat over de invoering van een extra belasting voor passagiers- en vrachtvluchten stelde bijvoorbeeld de VVD dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de gevolgen van een vrachttaks voor regionale luchthavens en met name Maastricht Aachen Airport. "Het gaat om een kleine luchthaven maar wel van nationaal belang", aldus de VVD.

Grote zorgen
Het CDA zei zich grote zorgen te maken als het gaat om MAA. Volgens de regeringspartij is het van groot belang dat grenseffecten worden voorkomen. "We moeten uitkijken dat er vrachtvluchten verdwijnen naar de vliegvelden van Luik, Brussel, Keulen-Bonn en Düsseldorf."

Gedegen onderzoek
De SP wees op het effect op de werkgelegenheid van het weglekken van vracht naar andere vliegvelden. "Het gaat om 3.000 banen. Heel veel mensen in Limburg zijn afhankelijk van onder meer de vrachtvluchten. Zij verdienen hun boterham daarmee", zo betoogde de SP. Ook die (oppositie)partij pleitte voor gedegen onderzoek omdat dat nog nauwelijks is gebeurd.

D66 verklaarde eveneens geen negatieve effecten te willen van een vrachttaks. Daarom is meer duidelijkheid nodig "zodat er niet onverhoopt ongelukken ontstaan".

Afzien van vrachttaks
De SGP stelde voor om nu al helemaal af te zien van de vrachttaks vanwege de effecten op kleine vliegvelden zoals Maastricht Aachen Airport. Maar dat vonden in ieder geval de regeringspartijen op dit moment te ver gaan. Zij willen eerst de resultaten van het aanvullende onderzoek afwachten.

Het onderzoek moet uiterlijk in september klaar zijn, het liefst voor Prinsjesdag.

Desastreus
De opstelling van de Tweede Kamer lijkt een eerste voorlopig succes voor het provinciebestuur. Die sloeg eind januari in een brief aan de Tweede Kamer alarm omdat de invoering van een vrachttaks 'desastreus' zou zijn voor MAA.

Het provinciebestuur schreef toen dat het 'huidige verdienmodel van het vliegveld op het spel staat en dat de banen van duizenden werknemers worden bedreigd'.

Uitwijken
Er werd op gewezen dat een start voor vrachtmaatschappijen dubbel zo duur zou worden waardoor die naar vliegvelden in de omgeving zouden uitwijken. De provincie is eigenaar en exploitant van MAA.

Vorig jaar werd er 111.000 ton vracht vervoerd van en naar MAA. Dat was evenveel als in 2018.

Lees ook: Limburgse luchthaven hekelt 'oneerlijke' vliegtaks

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen