Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: Buba mag bij circus blijven

Geplaatst opdinsdag 1 december 2020 - 16:17

De kans is heel groot dat olifant Buba bij circus Freiwald mag blijven. De Tweede Kamer heeft met ruime meerderheid een motie aangenomen waarin dat wordt bepleit.

De motie was onder meer ingediend door Tweede Kamerlid Martijn van Helvert uit Sittard.

Veel steun
Naast het CDA stemden VVD, PVV, D66, PvdA, ChristenUnie, DENK, Forum voor Democratie, SGP, 50 Plus en de eenmansfractie Krol voor de motie. Samen zijn deze partijen goed voor 116 van de 150 zetels. GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie Van Kooten stemden tegen de motie.

Coronacrisis
Circus Freiwald is neergestreken op het terrein van een particulier in Beringe omdat ze momenteel vanwege corona geen voorstellingen mag geven. Sinds 2015 geldt in Nederland een verbod op het optreden van wilde dieren en het rondreizen ermee. Maar het circus kreeg voor de inmiddels 45-jarige Buba een ontheffing, omdat er niet direct een geschikte opvang elders voorhanden was. Op 30 juni liep die ontheffing af.

PVV-motie
Maar een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat Buba bij het circus kan blijven. Als dat niet lukt, is een 'Buba-waardig verblijf' in Nederland ook nog een mogelijkheid 'waar ze haar laatste jaren mag en kan genieten', zo staat in een ook aangenomen motie van PVV-kamerlid Dion Graus uit Heerlen. Dat moet dan wel in overleg met het circus en ter zake deskundigen.

Die PVV-motie kreeg de steun van dezelfde partijen als de CDA-motie. PVV-leider Geert Wilders sprak van 'het beste nieuws van de dag', nadat de moties waren aangenomen. Hij wilde nog deze week weten hoe het kabinet uitvoering gaat geven aan de moties.

Minister ook akkoord
Minister Carola Schouten (Landbouw en Natuur) gaat de oproep van de Kamer uitvoeren en opvang voor het voormalige circusdier te regelen. Dat heeft haar ministerie inmiddels laten weten. Eerder was zij voorstander van een geschikt opvangverblijf in Frankrijk. Maar zij wil de wens van een zeer ruime meerderheid van de Tweede Kamer toch niet zomaar naast zich neerleggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen