Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: 'Accijnsverhoging blijft'

Geplaatst opdonderdag 22 januari 2015 - 14:24

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er nog steeds niks voor om de verhoging van de accijns op diesel en LPG terug te draaien.

Het parlement sprak donderdagmorgen voor de zoveelste keer over de verhoging die vooral pomphouders in de grensstreek zwaar treft. Uit cijfers, die vlak voor het debat werden gepresenteerd, blijkt dat de accijnsverhoging het Rijk tot en met november vorig jaar 95 miljoen extra inkomsten heeft opgeleverd.

'Zwaar overdreven'
VVD-staatssecretaris Eric Wiebes erkende dat dat bedrag "niet fraai is en dat de grote meevaller is uitgebleven." Tegelijk sprak hij toch van belangrijk extra geld dat nodig is om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Onder meer regeringspartijen VVD en PvdA steunden de staatssecretaris. PvdA-kamerlid Ed Groot zei dat de omvang van het grenseffect van de accijnsverhoging "zwaar overdreven wordt en na verloop van tijd ook weer wegebt."

'Desastreuze gevolgen'
CDA, SP, PVV en VNL zagen in de nieuwe cijfers juist een extra reden om de accijnsverhoging op diesel en LPG eindelijk terug te draaien.
SP-kamerlid Farshad Bashir wees op de 'desastreuze gevolgen in de grensstreek'.

Kop in het zand
CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt riep de regeringspartijen op het hoofd niet langer in het zand te steken. "De accijnsverhoging heeft bij lange na niet opgebracht wat werd verwacht. Maar de rekening wordt wel betaald door de pomphouders in de grensstreek", aldus Omtzigt.

'Wegkijken'
Het Venlose PVV-kamerlid Teun van Dijck beschuldigde de staatssecretaris van 'wegkijken'. Bovendien kon hij de extra inkomsten niet rijmen met de zeer forse terugloop van de verkoop van diesel, die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft geconstateerd. Het CDA diende nogmaals een motie in om de accijnsverhoging terug te draaien. Dinsdag wordt daarover gestemd maar de motie is kansloos.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Pomphouders verliezen kort geding tegen staat
Raymond Knops uit zware kritiek op PvdA en Mark Verheijen
Accijnsopbrengst diesel 102 miljoen hoger
Limburgse tankstations in trek bij Belgische dieselrijders
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen