Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Tweede Kamer: 'Accijnsverhoging blijft'

Geplaatst opdonderdag 22 januari 2015 - 14:24

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er nog steeds niks voor om de verhoging van de accijns op diesel en LPG terug te draaien.

Het parlement sprak donderdagmorgen voor de zoveelste keer over de verhoging die vooral pomphouders in de grensstreek zwaar treft. Uit cijfers, die vlak voor het debat werden gepresenteerd, blijkt dat de accijnsverhoging het Rijk tot en met november vorig jaar 95 miljoen extra inkomsten heeft opgeleverd.

'Zwaar overdreven'
VVD-staatssecretaris Eric Wiebes erkende dat dat bedrag "niet fraai is en dat de grote meevaller is uitgebleven." Tegelijk sprak hij toch van belangrijk extra geld dat nodig is om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Onder meer regeringspartijen VVD en PvdA steunden de staatssecretaris. PvdA-kamerlid Ed Groot zei dat de omvang van het grenseffect van de accijnsverhoging "zwaar overdreven wordt en na verloop van tijd ook weer wegebt."

'Desastreuze gevolgen'
CDA, SP, PVV en VNL zagen in de nieuwe cijfers juist een extra reden om de accijnsverhoging op diesel en LPG eindelijk terug te draaien.
SP-kamerlid Farshad Bashir wees op de 'desastreuze gevolgen in de grensstreek'.

Kop in het zand
CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt riep de regeringspartijen op het hoofd niet langer in het zand te steken. "De accijnsverhoging heeft bij lange na niet opgebracht wat werd verwacht. Maar de rekening wordt wel betaald door de pomphouders in de grensstreek", aldus Omtzigt.

'Wegkijken'
Het Venlose PVV-kamerlid Teun van Dijck beschuldigde de staatssecretaris van 'wegkijken'. Bovendien kon hij de extra inkomsten niet rijmen met de zeer forse terugloop van de verkoop van diesel, die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft geconstateerd. Het CDA diende nogmaals een motie in om de accijnsverhoging terug te draaien. Dinsdag wordt daarover gestemd maar de motie is kansloos.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Pomphouders verliezen kort geding tegen staat
Raymond Knops uit zware kritiek op PvdA en Mark Verheijen
Accijnsopbrengst diesel 102 miljoen hoger
Limburgse tankstations in trek bij Belgische dieselrijders
Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen