Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: 'Accijnsverhoging blijft'

Geplaatst opdonderdag 22 januari 2015 - 14:24

Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er nog steeds niks voor om de verhoging van de accijns op diesel en LPG terug te draaien.

Het parlement sprak donderdagmorgen voor de zoveelste keer over de verhoging die vooral pomphouders in de grensstreek zwaar treft. Uit cijfers, die vlak voor het debat werden gepresenteerd, blijkt dat de accijnsverhoging het Rijk tot en met november vorig jaar 95 miljoen extra inkomsten heeft opgeleverd.

'Zwaar overdreven'
VVD-staatssecretaris Eric Wiebes erkende dat dat bedrag "niet fraai is en dat de grote meevaller is uitgebleven." Tegelijk sprak hij toch van belangrijk extra geld dat nodig is om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Onder meer regeringspartijen VVD en PvdA steunden de staatssecretaris. PvdA-kamerlid Ed Groot zei dat de omvang van het grenseffect van de accijnsverhoging "zwaar overdreven wordt en na verloop van tijd ook weer wegebt."

'Desastreuze gevolgen'
CDA, SP, PVV en VNL zagen in de nieuwe cijfers juist een extra reden om de accijnsverhoging op diesel en LPG eindelijk terug te draaien.
SP-kamerlid Farshad Bashir wees op de 'desastreuze gevolgen in de grensstreek'.

Kop in het zand
CDA-woordvoerder Pieter Omtzigt riep de regeringspartijen op het hoofd niet langer in het zand te steken. "De accijnsverhoging heeft bij lange na niet opgebracht wat werd verwacht. Maar de rekening wordt wel betaald door de pomphouders in de grensstreek", aldus Omtzigt.

'Wegkijken'
Het Venlose PVV-kamerlid Teun van Dijck beschuldigde de staatssecretaris van 'wegkijken'. Bovendien kon hij de extra inkomsten niet rijmen met de zeer forse terugloop van de verkoop van diesel, die het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft geconstateerd. Het CDA diende nogmaals een motie in om de accijnsverhoging terug te draaien. Dinsdag wordt daarover gestemd maar de motie is kansloos.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Pomphouders verliezen kort geding tegen staat
Raymond Knops uit zware kritiek op PvdA en Mark Verheijen
Accijnsopbrengst diesel 102 miljoen hoger
Limburgse tankstations in trek bij Belgische dieselrijders
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen