Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede golf: zorgen om personeel in quarantaine

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 11:37

Bedrijven waarvan het personeel niet of nauwelijks thuis kan werken, maken zich grote zorgen over het aantal medewerkers dat in quarantaine moet.

Supermarktpersoneel, bouwvakkers en mensen in de logistiek kunnen hun werk alleen in de winkel, op de bouwplaats of in de loods doen. Als zij in afwachting van een coronatest voor hunzelf of een familielid thuis moeten blijven, blijft het werk dus liggen.

Vakkenvullers
"Op dit moment is het probleem bij ons nog niet zo groot", zegt Franck Ackermans, winkelmanager van een Albert Heijn-supermarkt in Maastricht. "Mensen in quarantaine worden vervangen door uitzendkrachten en ander flexibel personeel. Dat gaat nu nog. Maar als deze strenge regels zo blijven, en het testen niet sneller gaat maak ik me grote zorgen als straks ook de gewone griep uitbreekt."

Wachttijd
Het supermarktconcern is een van de bedrijven die onderzoeken of ze zelf tests kunnen inkopen. Op die manier hoeven medewerkers niet dagenlang te wachten op een GGD-test, en hoeven ze ook niet zo lang in quarantaine.

Extra personeel
Op Maastricht Aachen Airport werken zo'n 200 mensen, van wie er 170 op het vliegveld zelf hun werk moeten doen. Weinig luchthavenpersoneel is op dit moment in quarantaine, zelfs nu de regels daarvoor zijn aangescherpt. "Eerst bleven mensen thuis als ze een van de bekende klachten en koorts hadden. Die koorts is nu niet meer nodig: bij hoesten of niezen blijft iemand thuis", vertelt woordvoerder Hella Hendriks van het vliegveld. "Waar nodig huren we extra personeel in, maar dat probleem doet zich nu nog niet voor."

Geen loopneuzen meer
Reinigingsdienst RD4 in Zuid-Limburg is streng met het naar huis sturen van personeel. "Chauffeur van een vuilnisauto, dat is een vitale functie", legt Vico Kok van de afvalinzamelaar uit. "Als zo iemand klachten heeft, sturen we die meteen naar huis. Vroeger kwam iemand met een loopneus naar het werk, dat is nu niet meer de bedoeling."

Quarantaine op de veegwagen
Bij de reinigingsdienst wordt wel flexibel omgegaan met vuilnismensen in quarantaine. "Als familieleden van een medewerker bijvoorbeeld koorts hebben, kan die medewerker in sommige gevallen toch komen werken. De bestuurder van een veegauto werkt bijvoorbeeld in zijn eentje, die hoeft niet thuis te blijven. We bekijken het per geval."

Fonds
De bouwsector voorziet dat als de tweede golf in volle hevigheid losbarst, het personeel ook een deel van de klappen moet opvangen. "Thuiswerken gaat niet in deze sector", zegt Claudia Reiner, directeur van installatiebedrijf Caris en Reiner. Zij is ook vicevoorzitter van brancheorganisatie Techniek Nederland. "Wij hopen dat er een fonds komt om personeel in quarantaine te betalen, want dat is een ongedekt probleem. De verzekeraar vergoedt dit niet."

Doorbetaald
Wettelijk gezien is er geen verschil tussen iemand die ziek thuis zit of iemand die gezond in thuisquarantaine zit. Ze worden allebei doorbetaald. "We kunnen die mensen misschien wat administratief werk laten doen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. We vragen die mensen wel of ze hun wachtdag inleveren, maar dat kan ook niet zomaar. Maar in de bouw liggen we al aan het infuus, nog meer economische klappen kunnen we ons niet permitteren." Reiner is dan ook stellig: "Bij de tweede golf kunnen werkgever en overheid het niet meer alleen. Dan moet ook het personeel een deel van de last dragen."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen