Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede golf: zorgen om personeel in quarantaine

Geplaatst opwoensdag 23 september 2020 - 11:37

Bedrijven waarvan het personeel niet of nauwelijks thuis kan werken, maken zich grote zorgen over het aantal medewerkers dat in quarantaine moet.

Supermarktpersoneel, bouwvakkers en mensen in de logistiek kunnen hun werk alleen in de winkel, op de bouwplaats of in de loods doen. Als zij in afwachting van een coronatest voor hunzelf of een familielid thuis moeten blijven, blijft het werk dus liggen.

Vakkenvullers
"Op dit moment is het probleem bij ons nog niet zo groot", zegt Franck Ackermans, winkelmanager van een Albert Heijn-supermarkt in Maastricht. "Mensen in quarantaine worden vervangen door uitzendkrachten en ander flexibel personeel. Dat gaat nu nog. Maar als deze strenge regels zo blijven, en het testen niet sneller gaat maak ik me grote zorgen als straks ook de gewone griep uitbreekt."

Wachttijd
Het supermarktconcern is een van de bedrijven die onderzoeken of ze zelf tests kunnen inkopen. Op die manier hoeven medewerkers niet dagenlang te wachten op een GGD-test, en hoeven ze ook niet zo lang in quarantaine.

Extra personeel
Op Maastricht Aachen Airport werken zo'n 200 mensen, van wie er 170 op het vliegveld zelf hun werk moeten doen. Weinig luchthavenpersoneel is op dit moment in quarantaine, zelfs nu de regels daarvoor zijn aangescherpt. "Eerst bleven mensen thuis als ze een van de bekende klachten en koorts hadden. Die koorts is nu niet meer nodig: bij hoesten of niezen blijft iemand thuis", vertelt woordvoerder Hella Hendriks van het vliegveld. "Waar nodig huren we extra personeel in, maar dat probleem doet zich nu nog niet voor."

Geen loopneuzen meer
Reinigingsdienst RD4 in Zuid-Limburg is streng met het naar huis sturen van personeel. "Chauffeur van een vuilnisauto, dat is een vitale functie", legt Vico Kok van de afvalinzamelaar uit. "Als zo iemand klachten heeft, sturen we die meteen naar huis. Vroeger kwam iemand met een loopneus naar het werk, dat is nu niet meer de bedoeling."

Quarantaine op de veegwagen
Bij de reinigingsdienst wordt wel flexibel omgegaan met vuilnismensen in quarantaine. "Als familieleden van een medewerker bijvoorbeeld koorts hebben, kan die medewerker in sommige gevallen toch komen werken. De bestuurder van een veegauto werkt bijvoorbeeld in zijn eentje, die hoeft niet thuis te blijven. We bekijken het per geval."

Fonds
De bouwsector voorziet dat als de tweede golf in volle hevigheid losbarst, het personeel ook een deel van de klappen moet opvangen. "Thuiswerken gaat niet in deze sector", zegt Claudia Reiner, directeur van installatiebedrijf Caris en Reiner. Zij is ook vicevoorzitter van brancheorganisatie Techniek Nederland. "Wij hopen dat er een fonds komt om personeel in quarantaine te betalen, want dat is een ongedekt probleem. De verzekeraar vergoedt dit niet."

Doorbetaald
Wettelijk gezien is er geen verschil tussen iemand die ziek thuis zit of iemand die gezond in thuisquarantaine zit. Ze worden allebei doorbetaald. "We kunnen die mensen misschien wat administratief werk laten doen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. We vragen die mensen wel of ze hun wachtdag inleveren, maar dat kan ook niet zomaar. Maar in de bouw liggen we al aan het infuus, nog meer economische klappen kunnen we ons niet permitteren." Reiner is dan ook stellig: "Bij de tweede golf kunnen werkgever en overheid het niet meer alleen. Dan moet ook het personeel een deel van de last dragen."

Deskundigen aan de vooravond van het proces over de rechtszaak Nicky Verstappen. Limburg Doc: Nicky, de ontknoping
Zondag 18:00 en 21:00 uur op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen