De druk tijdens de tweede coronagolf komt meer te liggen op de gewone bedden in de ziekenhuizen dan op de intensive care-afdelingen.
Dat verwacht bestuursvoorzitter David Jongen van het Zuyderland Ziekenhuis, met vestigingen in Heerlen en Geleen.
Blij met maatregelen
Jongen is blij met de nieuwe maatregelen die het kabinet maandag heeft afgekondigd. "Ik begrijp de impact op de samenleving, maar voor ziekenhuizen is dit weer een spannende periode."
Situatie kan snel veranderen
Op dit moment liggen in de Zuyderlandziekenhuizen zes coronapatiënten, van wie er één is opgenomen op de intensive care. "Dat lijkt niet veel, maar dat aantal gaat toenemen, dat is wel zeker. En het kan snel veranderen," aldus Jongen. Als die zes patiënten er twintig worden, kan de situatie al omslaan, denkt hij.
Ook het MUMC in Maastricht is voorbereid op een snelle opschaling van de coronazorg. "Omdat wij de druk zien oplopen, zijn wij organisatorisch aan het opschalen. Dat betekent meer centrale monitoring en coördinatie en efficiënte inzet van alle capaciteit. Het doel is om de reguliere zorg zoveel als mogelijk door te laten gaan," laat woordvoerder Dick Nagelhout weten. Het ziekenhuis hoeft op dit moment nog geen behandelingen of diagnostiek uit te stellen als gevolg van corona.
Reguliere zorg
Tijdens de eerste grote coronagolf in maart en april behaalde Zuyderland goede cijfers met nieuwe behandelmethoden. Daardoor was de sterfte er lager dan in andere ziekenhuizen. "Ik verwacht niet dat de IC-bedden in eerste instantie een probleem gaan worden, maar wel de gewone bedden met coronapatiënten. En daardoor zal straks de vraag ontstaan of de normale zorg moet worden afgezegd. Hij verwijst naar de uitlatingen van voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg maandag. Die waarschuwde ervoor dat de reguliere zorg komend weekend al moet worden afgeschaald.
Zover is het in Limburg dus nog niet, getuige de reacties van de vijf Limburgse ziekenhuizen. Limburg staat er nog relatief goed voor met het aantal besmettingen, ten opzichte van bijvoorbeeld de Randstad. Of het nodig is de reguliere zorg af te schalen, hangt af van diverse factoren, meldt het Sint Jans Gasthuis in Weert. Op dit moment vangen Limburgse ziekenhuizen al coronapatiënten op uit regio's waar de ziekte erger woedt. En ook het ziekteverzuim van het ziekenhuispersoneel speelt een rol bij de eventuele noodzaak om de normale zorg op een lager pitje te zetten.
Lees ook: Coronavirus: aantal Limburgse besmettingen verdubbeld
Afschalen van de reguliere zorg is in elk geval iets dat de Limburgse ziekenhuizen proberen te voorkomen, benadrukken het MUMC in Maastricht en ook Zuyderland.
Nasleep eerste golf
Volgens David Jongen van Zuyderland speelt het ook mee hoe hoog de druk is op bepaalde ziekenhuisafdelingen. "Longartsen bijvoorbeeld hebben het nog altijd heel druk met patiënten uit de eerste coronagolf en de tweede golf komt er alweer aan. Dus het is de vraag of zij prioriteiten moeten gaan stellen."
Mondkapjes personeel
Sommige ziekenhuizen nemen op dit moment nog geen aanvullende maatregelen met betrekking tot bijvoorbeeld bezoekers. Zo verwijst het Laurentiusziekenhuis naar de richtlijnen die het hospitaal al enkele maanden hanteert. Maar Zuyderland overweegt een mondkapjesplicht in te stellen voor bijvoorbeeld bezoekers in verpleeghuizen, maar ook personeel in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Jongen: "Ik wil even wegblijven van discussies of dat wel of niet zin heeft, misschien moeten we gewoon een daad stellen."
Geen paniek, wel onrust
Voor de ziekenhuizen wordt de tweede coronagolf hoe dan ook een hele opgave. "Ik ben niet in paniek, maar wel onrustig," zegt David Jongen. "Er staat gewoon een boel aan te komen, daarom ben ik ook blij met de nieuwe maatregelen van het kabinet, ik hoop dat dat gaat helpen, maar wij zijn hier nog lang niet klaar mee."
Specialisten en verplegend personeel zijn nog aan het bijkomen van de eerste coronagolf. "Wij hier in het ziekenhuis zitten er niet op te wachten. Mensen zijn nog moe, er is veel gebeurd en er moet ook nog veel verwerkt worden. Er is nu meer handelingsperspectief en we hebben ook meer beschermingsmiddelen opgeslagen. We zijn er nu meer klaar voor dan in maart en april, maar toch: liever niet."