Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede dag bezetting Sterrebos: 'Wij worden uitgehongerd'

Geplaatst opzaterdag 29 januari 2022 - 8:42

Activisten van Red Het Sterrebos houden zaterdag voor de tweede dag op rij het bos pal naast autofabriek Nedcar bij Born bezet.

Ze gingen vrijdag in alle vroegte over tot bezetting van het bos om kap te voorkomen. Ruim twintig activisten hebben zich gedurende de nacht verschanst in hangmatten boven in de bomen.

Politie
De politie houdt een oogje in het zeil, stelde er camera's op en plaatste overal bordjes met 'verboden toegang.' Mensen die het bos in of uit willen worden gearresteerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag werden zeven mensen aangehouden, waarvan zich er zes niet konden identificeren.

Uitgehongerd
De demonstranten beklagen zich op social media dat ze door de politie worden uitgehongerd. Omdat het bos tot verboden gebied is verklaard, houdt de politie iedereen tegen. Inclusief de mensen die de actievoerders voedsel komen brengen. "Onze bosbeschermers zitten al meer dan 24 uur in de boom in #Sterrebos en we mogen ze geen eten of drinken brengen. De grondrechten van deze vreedzame activisten worden dus geschonden", schrijft de actiegroep.

Lees ook: Bezetters Sterrebos brengen nacht in bomen door

Demonstratieterrein
Aan de andere kant van het fabrieksterrein houdt Red Het Sterrebos zaterdagochtend om 11:00 uur een tweede manifestatie. Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen heeft het terrrein aan de Mitsubishi Avenue aangewezen als demonstratieterrein. "Mensen die gebruik willen maken van het recht om te demonstreren kunnen vandaag op die plek hun mening uiten. Dit met oog op een ordelijk en veilig verloop van een demonstratie", zo laat de gemeente weten.

Bezet
Het bos is bezet om te voorkomen dat de bomen worden gekapt. VDL Nedcar wil het bosperceel van zo'n 200 bij 200 meter kappen om er een nieuwe productiehal te bouwen. VDL zegt dat de uitbreiding nodig is om nieuwe klanten voor de fabriek te kunnen aantrekken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen