Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede coronagolf: Zuyderland schroeft zorg terug

Geplaatst opwoensdag 30 september 2020 - 17:15

De Zuyderland-ziekenhuizen in Geleen en Heerlen hebben vanwege de coronacrisis tientallen operaties afgezegd.

Twee van de in totaal 19 operatiekamers zijn tijdelijk gesloten, en 50 eerder geplande operaties zijn afgezegd.

Quarantaine, griep en kou
Zuyderland kampt met personeel dat niet op het werk kan verschijnen, omdat medewerkers vanwege de coronacrisis in quarantaine thuis zitten. Ook beginnen griep en verkoudheid toe te slaan. Medewerkers met zulke verschijnselen moeten thuisblijven in afwachting van een coronatest.

Heel vervelend
Spoedeisende ingrepen en oncologie-operaties gaan wel te allen tijde door, benadrukt Zuyderland. "We realiseren ons dat het voor patiënten echt heel vervelend is dat we een aantal operaties op korte termijn moeten afzeggen, maar door nu tijdelijk twee OK’s te sluiten, hopen we de impact zo klein mogelijk te houden", aldus bestuursvoorzitter David Jongen.

Afspraak
Het ziekenhuis neemt contact op met patiënten van wie de operatie is afgezegd om een nieuwe afspraak in te plannen. Vooralsnog blijven de twee operatiekamers tot vrijdag 9 oktober gesloten. Daarna wordt geëvalueerd hoeveel effect de maatregel heeft gehad.

Werkdruk
Zuyderland verwachtte voor de tweede coronagolf uitbrak, dat het de reguliere zorg in stand zou kunnen houden. Vanwege het hoge ziekteverzuim lukt dat nu niet. De zorg is ook afgeschaald omdat het ziekenhuis verwacht dat de komende maanden de druk op het zorgpersoneel weer groot zal zijn. Nu iets terugschroeven van het aantal operaties geeft meer ruimte in de planning van het personeel.

Het nieuws komt een dag nadat Jongen nog verwachtte dat de zorg op peil zou blijven.
Dit zei hij dinsdag daarover:

Video: L1

Lees ook: Tweede golf: 'Meer druk op gewone bedden dan op ic'

Afschaling
Bij andere ziekenhuizen lijkt momenteel nog geen sprake van het terugdraaien van de reguliere zorg. Het St. Jans Gasthuis in Weert en het Laurentius ziekenhuis in Roermond laten weten dat 'afschaling' niet aan de orde is. Ook bij VieCuri in Venlo en Venray wordt op dit moment nog met volle bezetting gewerkt. Een woordvoerder voegt toe dat daar op dit moment vijf coronapatiënten liggen, waarvan één op de IC.

Het Maastricht UMC+ was niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen