Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede coldcase-kalender ook bij reclassering

Geplaatst opmaandag 8 januari 2018 - 6:49

Wegens succes wordt de kalender met onopgeloste moordzaken (cold cases) geprolongeerd en komt behalve in gevangenissen ditmaal ook bij de reclassering te hangen.

Tot die verlenging heeft de politie besloten nadat de eerste uitgave met 52 cold cases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde.

Bruikbare tips
De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

Limburg minder succesvol
Toch bleek de coldcase-kalender in Limburg minder succesvol. Volgens Bob Willemsen van het ColdCase-team Politie Limburg kwamen in totaal vijftien tips binnen over vijf zaken. De politie heeft alle tips uitgezocht, maar vond daarin niet genoeg aanknopingspunten om een van de Limburgse zaken te heropenen.

Lees ook: Politie vraagt gevangenen om hulp bij oude moordzaken

Foto's
Op de kalender staan foto's van de slachtoffers en een omschrijving van het misdrijf. Net als vorig jaar staan er vijf Limburgse zaken op:

* Piet Mergelsberg (75) uit Roermond
Hij wordt in 2003 op met veel geweld overvallen terwijl hij bij het graf van zijn overleden echtgenote staat. De man overleed later in het ziekenhuis.
* Rein Weehuizen (6) uit Rothem
Het 6-jarige jongetje was in mei 2009 op bezoek bij familie in Rothem. Het huis werd in brand gestoken en de jongen overleefde dit niet.
* Dogan Manan (28) uit Blerick
De 28-jarige man wordt in 2001 doodgeschoten. Het bleek te gaan om een afrekening in het drugsmilieu.
* Sjef Leukel (68) uit Berg en Terblijt
De 68-jarige Leukel en zijn vrouw worden in 2004 overvallen in hun woning.De twee ouderen worden mishandeld. Sjef Leukel overleeft het niet. Zijn 68-jarige vrouw wist ondanks haar zware verwondingen de politie te alarmeren.
* Jozef (Sjef) Klee (27) uit Heerlen
De 27-jarige Heerlenaar wordt in 1995 na een avondje stappen in Brunssum dood gevonden het voormalige mijnbouwterrein in Treebeek.

Download
Zelf de kalender zien? Bekijk hem hier (pdf).

Gedetineerden
De politie deelde de kalender vorig jaar voor het eerst uit in vijf gevangenissen in de hoop dat gedetineerden iets meer weten en gaan praten. Volgens de bedenker, rechercheur Jeroen Hammer, blijkt uit een steekproef dat bijna twee derde van de gevangenen de kalender een goed idee vindt.

Reclassering
De kalenders komen daarom eveneens in kantoren van de reclassering te hangen. Meer aandacht leidt volgens de landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, tevens hoofd van de recherche in Oost-Nederland, ook tot meer tips.

Honderden tips
In het afgelopen jaar kwamen zo’n 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.

Coldcaseteam
Een van de zaken op de vorige kalender waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. In 1999 werd hij doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam van de Haagse politie hebben de kalender en de publiciteit daaromtrent ervoor gezorgd dat mensen daarover wilden praten. Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen