Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede coldcase-kalender ook bij reclassering

Geplaatst opmaandag 8 januari 2018 - 6:49

Wegens succes wordt de kalender met onopgeloste moordzaken (cold cases) geprolongeerd en komt behalve in gevangenissen ditmaal ook bij de reclassering te hangen.

Tot die verlenging heeft de politie besloten nadat de eerste uitgave met 52 cold cases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde.

Bruikbare tips
De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

Limburg minder succesvol
Toch bleek de coldcase-kalender in Limburg minder succesvol. Volgens Bob Willemsen van het ColdCase-team Politie Limburg kwamen in totaal vijftien tips binnen over vijf zaken. De politie heeft alle tips uitgezocht, maar vond daarin niet genoeg aanknopingspunten om een van de Limburgse zaken te heropenen.

Lees ook: Politie vraagt gevangenen om hulp bij oude moordzaken

Foto's
Op de kalender staan foto's van de slachtoffers en een omschrijving van het misdrijf. Net als vorig jaar staan er vijf Limburgse zaken op:

* Piet Mergelsberg (75) uit Roermond
Hij wordt in 2003 op met veel geweld overvallen terwijl hij bij het graf van zijn overleden echtgenote staat. De man overleed later in het ziekenhuis.
* Rein Weehuizen (6) uit Rothem
Het 6-jarige jongetje was in mei 2009 op bezoek bij familie in Rothem. Het huis werd in brand gestoken en de jongen overleefde dit niet.
* Dogan Manan (28) uit Blerick
De 28-jarige man wordt in 2001 doodgeschoten. Het bleek te gaan om een afrekening in het drugsmilieu.
* Sjef Leukel (68) uit Berg en Terblijt
De 68-jarige Leukel en zijn vrouw worden in 2004 overvallen in hun woning.De twee ouderen worden mishandeld. Sjef Leukel overleeft het niet. Zijn 68-jarige vrouw wist ondanks haar zware verwondingen de politie te alarmeren.
* Jozef (Sjef) Klee (27) uit Heerlen
De 27-jarige Heerlenaar wordt in 1995 na een avondje stappen in Brunssum dood gevonden het voormalige mijnbouwterrein in Treebeek.

Download
Zelf de kalender zien? Bekijk hem hier (pdf).

Gedetineerden
De politie deelde de kalender vorig jaar voor het eerst uit in vijf gevangenissen in de hoop dat gedetineerden iets meer weten en gaan praten. Volgens de bedenker, rechercheur Jeroen Hammer, blijkt uit een steekproef dat bijna twee derde van de gevangenen de kalender een goed idee vindt.

Reclassering
De kalenders komen daarom eveneens in kantoren van de reclassering te hangen. Meer aandacht leidt volgens de landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, tevens hoofd van de recherche in Oost-Nederland, ook tot meer tips.

Honderden tips
In het afgelopen jaar kwamen zo’n 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.

Coldcaseteam
Een van de zaken op de vorige kalender waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. In 1999 werd hij doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam van de Haagse politie hebben de kalender en de publiciteit daaromtrent ervoor gezorgd dat mensen daarover wilden praten. Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen