Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee weken geen actie Gele Hesjesbeweging op E25

Geplaatst opdonderdag 17 januari 2019 - 13:39

Demonstranten van de Gele Hesjesbeweging zullen de komende twee weken geen actie voeren op de snelweg E25 bij Visé, tussen Maastricht en Luik.

Tot dat akkoord is Transport Belangen Vereniging Nederland gekomen met de Belgische Gele Hesjes-beweging.

Niet meewerken
"In eerste instantie wilden ze niet meewerken", vertelt Roermondse voorzitter Henri Gulickx van de belangenvereniging. Dat kwam volgens hem door de dodelijke aanrijding van een demonstrant van de Gele Hesjes vorige week vrijdag. Een 50-jarige Belgische activist kwam om het leven. Een Landgraafse vrachtwagenchauffeur werd opgepakt op verdenking van het doorrijden. Hij is inmiddels vrijgelaten.

Lees ook: Inzameling voor Landgraafse trucker na doodrijden Geel Hesje

Begrip kweken
Volgens Gulickx was het eerste contact met de Gele Hesjesbeweging moeizaam. "Naderhand wilden ze wel een wapenstilstand houden." Volgende week gaat de belangvereniging kennis met ze maken. "We willen begrip kweken en duidelijk maken dat de acties op de snelweg levensgevaarlijk zijn." In een reactie laat de beweging weten dat ze begrijpen dat truckers worden geconfronteerd met haar strijd tegen de staat en de regering. De Gele Hesjes willen met de acties de economie van hun land raken en de politici laten reageren.

De voorzitter denkt dat ze gezamenlijk op ideeën kunnen komen voor andere, ludieke acties. Hij hoopt in ieder geval dat de activisten een andere locatie kiezen om te demonstreren of de acties anders gaan inrichten.

L1mburg Centraal
Meer hierover om 17:30 L1VE in L1mburg Centraal

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen