Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee ton boete voor vastgoedbaas Joep J.

Geplaatst opmaandag 9 maart 2020 - 16:05

De rechtbank in Roermond heeft maandag de 68-jarige vastgoedbaas Joep J. uit Kerkrade veroordeeld tot een geldboete van 200.000 euro en een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf wegens fraude.

Volgens de rechtbank heeft de man zich schuldig gemaakt aan oplichting, valsheid in geschrifte, het valselijk opmaken van notariële akten en belastingfraude. Het ging daarbij om sjoemelen rond de aan- en verkoop van panden in Kerkrade en het innen van huren.

Lager
De geldboete is lager dan de 685.000 euro die het Openbaar Ministerie (OM) eiste. Dit omdat volgens de rechtbank niet alle ten laste gelegde feiten kunnen worden bewezen, en omdat de zaak zich al 10 jaar en negen maanden voortsleept. Een dochter van de vastgoedbaas kreeg wegens het vals opmaken van een akte een voorwaardelijke celstraf van twee weken. Negen andere bij de zaak betrokken verdachten werden vrijgesproken of kregen geen straf omdat de zaak zo lang heeft geduurd. Tegen deze medeverdachten had het OM eerder 1000 tot 4000 euro boete geëist en werkstraffen van 80 tot 240 uur. Voor twee verdachten had het OM vrijspraak gevraagd.

Fout van justitie
De zaak, die de naam Landlord kreeg, is een bijzondere zaak. Niet in de laatste plaats vanwege de lange tijd die is verstreken sinds de politie een grote inval deed in panden van J. Dat was in 2009. Het onderzoek startte zelfs al zes jaar eerder. Daarnaast was het aantal in beslag genomen panden (134) een nieuw record in Nederland. Justitie dacht de vastgoedkoning beet te hebben, maar door procesfouten leed de zaak schipbreuk.

Toch een herkansing
J. leek vrijuit te gaan, maar het Hof verwees de zaak in 2015 terug naar de rechtbank in Roermond. Ja, er waren fouten gemaakt, maar die waren volgens het Hof niet zo zwaar dat de zaak zou moeten klappen.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen