Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee partijen gooien handdoek in de ring in Echt-Susteren

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:39

Er doen zes partijen mee in Echt-Susteren, twee minder dan in 2014. De lokale progressieve partij M&M heeft besloten niet meer mee te doen wegens onvoldoende kandidaten. De VVD heeft zich aangesloten bij de lokale oppositiepartij Democraten Echt-Susteren (DES). De partij verloor in 2014 haar enige zetel.

De grootste partij - Lijst Samenwerking - kiest voor continuïteit met een vleugje vernieuwing. Lijsttrekker is wethouder Jac Dijcks, tweede wethouder Jos Wackers en derde oud-wethouder en huidig raadslid Jo Verheesen.

Overloper
De overige raadsleden die zich herkiesbaar hebben gesteld, staan bij de eerste elf. Plaats 7 en 8 zijn gereserveerd voor twee nieuwkomers: Steffan Laumen (7e) en Toine Bocken (8e) Opvallend hoog staat raadslid Har Peters op plek vier. Hij stapte in mei 2016 over van DES naar de Lijst Samenwerking.

Vertrouwd maar omstreden CDA
Bij het CDA allemaal bekende namen in de kop van de lijst. Fractievoorzitter Peter Cox is lijsttrekker, gevolgd door de wethouders Geert Frische en Peter Pustjens. Dan volgen vier raadsleden, onder wie Julien Penders. Het landelijke CDA wilde hem niet op de lijst omdat hij veroordeeld is voor een mishandeling, maar de lokale afdeling heeft dat naast zich neergelegd.

Van SP naar CDA
Senior-raadslid en oud-wethouder Sjra Dirks is lijstduwer. Hij zegt jongeren een kans te willen geven. Opvallend is de 9e plek van Ronald Housmans, de voormalig voorzitter van de SP in Echt-Susteren.

Rentree bij PNES
Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES) heeft wethouder Peter Ruijten als lijsttrekker. Daarna volgt fractievoorzitter Joop van Gellecom en de drie andere raadsleden. Oud-raadslid en oud-wethouder Hub Meuwissen uit de voormalige gemeenten Nieuwstadt en Susteren wil na 32 jaar terug in de politiek. Hij is lijstduwer bij PNES.

VVD'ers bij DES
Oppositiepartij DES heeft voor raadslid Jan Cremers gekozen als lijsttrekker. Fractievoorzitter Marian Bruijsten staat tweede. De twee andere raadsleden staan op 3 en 5. Op de vierde plek staat een nieuwkomer, Pierre Wagemans. De VVD heeft zich (dus) aangesloten bij DES. Er staan vier VVD-'ers op de lijst. Sjef Spiering is de hoogst geplaatste op plek zes.

Links
Bij GroenLinks is fractievoorzitter en enig raadslid Thijs Wetemans lijsttrekker. Wetemans volgde in mei 2017 Jos Janssen op. Die verhuisde naar een andere gemeente. De PvdA heeft met de 21-jarige Stef van Ool een jonge lijsttrekker. Oud-raadslid en oud-statenlid Marlies Koks staat tweede. De PvdA verdween in 2014 uit de gemeenteraad.

Limburg_stemt

Sterfgevallen
Opvallend was dat de afgelopen raadsperiode drie gemeenteraadsleden overleden: Jan Feller van Lijst Samenwerking in mei 2017, Piet Reynders ook in mei 2017, en Jos Meeuws in juli 2016. Meeuws zat sinds 1978 bijna onafgebroken in de gemeenteraad. Zijn overlijden had ook grote gevolgen voor zijn partij M&M.

Zijn opvolger Piet Reynders stapte over naar het CDA. En na diens overlijden in mei 2017 ging zijn opvolger - Joep Verberkt - naar DES. Daar staat hij nu vijfde.

M&M gooit nu dus de handdoek in de ring.

Stabiliteit
Echt-Susteren kende de afgelopen vier jaar een zeer stabiele coalitie van Lijst Samenwerking, CDA en PNES. Die kon bogen op een ruime meerderheid. Grote conflicten deden zich dan ook niet voor.

Samenstelling huidige gemeenteraad
23 zetels (op basis van de verkiezingsuitslag van 2014, zonder de overstappers)
Lijst Samenwerking 7
CDA 6
PNES 4
DES 4
GroenLinks 1
M&M 1

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond