Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee miljoen minder voor Leisure Lane

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 20:06

De Leisure Lane wordt voor 2 miljoen euro minder aangelegd. Het Limburgs Parlement heeft besloten dat de aanleg van het toeristische fietspad door Parkstad maximaal 23,3 miljoen mag kosten.

De gevraagde extra provinciale bijdrage gaat dan ook van 9,1 naar 7,1 miljoen. Eerder trok de provincie al 4,4 miljoen uit.

Eenvoudiger en goedkoper
Twee weken geleden was tijdens een commissievergadering al duidelijk geworden dat een meerderheid vond dat de aanleg eenvoudiger en goedkoper moest. En dat patroon zette zich vrijdag voort in het Limburgs Parlement.

Geschuurd asfalt
“Zou er nu één fietser zijn die op het einde van het traject tegen zijn kameraad zegt, sjiek hè we hebben gefietst over geschuurd asfalt. Ik kan het me niet voorstellen”, zei statenlid Hans Reuser van Forum voor Democratie.

Het gebruik van gewoon asfalt in plaats van gekleurd, geschuurd asfalt, zou een besparing van 1,2 miljoen euro opleveren.

IBA
Gedeputeerde Carla Brugman hield aanvankelijk de boot af. Want de provincie is niet de enige die de Leisure Lane financiert. Ook zes Parkstadgemeenten en het samenwerkingsverband IBA betalen mee.

Schorsing
“Op het moment dat we hier besluiten dat we aan de knop asfalt draaien, moeten we wel terug naar die partijen en bestaat de kans dat die minder willen bijdragen”, aldus Brugman. Maar uiteindelijk telde zij - na een schorsing - toch haar knopen omdat er geen meerderheid was voor het oorspronkelijke voorstel.

Terugschroeven
En dus wordt het budget voor de Leisure Lane teruggeschroefd naar 23,3 miljoen en gaat met alle betrokkenen bekeken worden wat dat precies voor de uitvoering betekent.

Bloeddruk
PvdA-statenlid Aleida Berghorst zei blij te zijn met het besluit maar stelde wel dat haar bloeddruk gaandeweg het debat gestegen was. “Dit college stevende af op een dikke, vette onvoldoende. En gelukkig hebben ze het met de hakken over de sloot gered”, zo verklaarde Berghorst.

Bezuinigen
Uiteindelijk stemden CDA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren, 50Plus en Forum voor Democratie tegen het amendement van GroenLinks en D66 om 2 miljoen te bezuinigen.

Versobering
Forum vond dat bedrag niet ver genoeg gaan. De andere vier partijen waren juist tegen de versobering. Ze vonden dat het oorspronkelijke bijzondere ontwerp juist een vliegwiel-effect voor de verdere toeristische ontwikkeling van Parkstad had.

Aan de Leisure Lane draagt de provincie nu 11,5 miljoen bij, de zes betrokken gemeenten 8,3 miljoen en IBA 3,5 miljoen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen