Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee miljoen minder voor Leisure Lane

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 20:06

De Leisure Lane wordt voor 2 miljoen euro minder aangelegd. Het Limburgs Parlement heeft besloten dat de aanleg van het toeristische fietspad door Parkstad maximaal 23,3 miljoen mag kosten.

De gevraagde extra provinciale bijdrage gaat dan ook van 9,1 naar 7,1 miljoen. Eerder trok de provincie al 4,4 miljoen uit.

Eenvoudiger en goedkoper
Twee weken geleden was tijdens een commissievergadering al duidelijk geworden dat een meerderheid vond dat de aanleg eenvoudiger en goedkoper moest. En dat patroon zette zich vrijdag voort in het Limburgs Parlement.

Geschuurd asfalt
“Zou er nu één fietser zijn die op het einde van het traject tegen zijn kameraad zegt, sjiek hè we hebben gefietst over geschuurd asfalt. Ik kan het me niet voorstellen”, zei statenlid Hans Reuser van Forum voor Democratie.

Het gebruik van gewoon asfalt in plaats van gekleurd, geschuurd asfalt, zou een besparing van 1,2 miljoen euro opleveren.

IBA
Gedeputeerde Carla Brugman hield aanvankelijk de boot af. Want de provincie is niet de enige die de Leisure Lane financiert. Ook zes Parkstadgemeenten en het samenwerkingsverband IBA betalen mee.

Schorsing
“Op het moment dat we hier besluiten dat we aan de knop asfalt draaien, moeten we wel terug naar die partijen en bestaat de kans dat die minder willen bijdragen”, aldus Brugman. Maar uiteindelijk telde zij - na een schorsing - toch haar knopen omdat er geen meerderheid was voor het oorspronkelijke voorstel.

Terugschroeven
En dus wordt het budget voor de Leisure Lane teruggeschroefd naar 23,3 miljoen en gaat met alle betrokkenen bekeken worden wat dat precies voor de uitvoering betekent.

Bloeddruk
PvdA-statenlid Aleida Berghorst zei blij te zijn met het besluit maar stelde wel dat haar bloeddruk gaandeweg het debat gestegen was. “Dit college stevende af op een dikke, vette onvoldoende. En gelukkig hebben ze het met de hakken over de sloot gered”, zo verklaarde Berghorst.

Bezuinigen
Uiteindelijk stemden CDA, Lokaal-Limburg, Partij voor de Dieren, 50Plus en Forum voor Democratie tegen het amendement van GroenLinks en D66 om 2 miljoen te bezuinigen.

Versobering
Forum vond dat bedrag niet ver genoeg gaan. De andere vier partijen waren juist tegen de versobering. Ze vonden dat het oorspronkelijke bijzondere ontwerp juist een vliegwiel-effect voor de verdere toeristische ontwikkeling van Parkstad had.

Aan de Leisure Lane draagt de provincie nu 11,5 miljoen bij, de zes betrokken gemeenten 8,3 miljoen en IBA 3,5 miljoen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen