Overslaan en naar de inhoud gaan

Twee jong overleden Limburgers geëerd met eigen fonds

Geplaatst opvrijdag 18 september 2020 - 12:38

Er zijn vrijdag twee nieuwe fondsen gelanceerd vernoemd naar jonge overleden Limburgers. Een van de fondsen draagt de naam van de omgekomen militair Luc Janzen (24) uit Echt. De ander is vernoemd naar de meervoudig gehandicapte Robin Jung (14) uit Afferden.

Beide fondsen krijgen van de provincie 300.000 euro subsidie. Het Fonds Luc Janzen Provincie Limburg is een samenwerking met het Oranje Fonds en het Robin Jung Fonds voor een Krachtig en Vitaal Limburg is van het Kansfonds.

Bermbom
De 25-jarige militair Luc Janzen kwam in 2010 tijdens een uitzending om het leven door een bermbom in Afghanistan. Dat er nu een fonds is opgedragen aan Janzen komt volgens het Oranje Fonds omdat de levenshouding van de Echtenaar aansluit bij hun missie: zorgen voor een verbonden samenleving, waarin niemand er alleen voor hoeft te staan.

Lees ook: Moeder schrijft boek over sneuvelen zoon in Afghanistan

Luc wilde Afghaanse kinderen beschermen
"Zijn voornaamste reden om voor de tweede keer op uitzending te gaan, was dat hij de kwetsbare kinderen in het door oorlog verscheurde land wilde beschermen", schrijft het Oranje Fonds in een persbericht. "Luc wilde niet boven de mensen, maar naast ze staan en was een echte verbinder. Met het samenwerkingsfonds worden zijn herinnering en drijfveren geëerd."

Luc Janzen
Luc met een Afghaans kind
Foto: Oranje Fonds

Robin Jung
Robin Jung werd geboren in 1996 en overleed net als Luc in 2010. Tijdens haar korte leven had ze een grote positieve invloed op haar familie en omgeving. Ondanks haar (taal)achterstand communiceerde ze 'heel puur, van mens tot mens en deed mensen omzien naar elkaar', schrijft het Kansfonds.

"Robin heeft ons met een andere bril naar de wereld laten kijken", zeggen haar ouders. "Haar onvoorwaardelijke openheid haalde het beste in ons naar boven. Dat gunnen we iedereen."

Aanvraag
Limburgse initiatieven die zich richten op armoede, zelfredzaamheid, eenzaamheid, taalachterstand en vitale leefgemeenschappen kunnen een aanvraag indienen bij het Oranje Fonds. Burgerinitiatieven met de focus op zingeving, sociaal maatschappelijk participeren, dagelijks functioneren en kwaliteit van leven in relatie tot kwetsbare groepen bij het Kansfonds.

De provincie werkt in ieder geval tot juli 2023 samen met de fondsen.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen